Hoppa till huvudinnehåll

Kroatiska krigare i kravatt - färggrann sidensjal blev dagens smala slips

Elegant klädd man med hatt.
Elegant klädd man med hatt. Bild: / All Over Press Klädkod,Cylinderhatt,hattar,Herre,män,kostym,Slips (oil drilling)

Det finns en liten - men väsentlig - detalj i mannens klädsel: Ett band som knyts runt skjortkragen. Bandet ses fortfarande i vissa kretsar som helt nödvändigt, framför allt i affärsvärlden.

Slipsen, eller kravatten, är en halsbeklädnad som existerat i hundratals år. Det handlar om ett slags rosett som håller ihop kragöppningen.

Den moderna slipsens historia sträcker sig tillbaka till 1600-talet och anses härstamma från Kroatien. Kroatiska officerare knöt ”kravata” runt halsen. Också officerare i det mäktiga osmanska riket bar kravatt.

Den lilla tygremsan runt mannens hals inte längre lika stor maktsymbol

Den lilla tygremsan kring mannens hals är inte längre fullt så viktig som symbol. Mannen anses i dag kunna se proper och förtroendeingivande ut även utan slips.

Företag som traditionellt har haft en stark slipskultur börjar nu småningom införa ”business casual” (informell, snygg och proper klädsel) utan slipstvång. Vid möten med viktiga kunder kan slipsen ändå vara önskvärd. Slips används enligt omdöme och situation.

Mannen kan vara potent utan en tygremsa runt halsen.

Till och med slipsens sista bastion – advokatkontoren – har infört en mer informell klädkod, rapporterar Tieroom.. Vid klientmöten och i rätten är slipsen ändå fortfarande så gott som obligatorisk.

Ludvig XIV
Ludvig XIV Ludvig XIV Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Ludvig XIV av Frankrike,Louvren,Frankrike,kungar

Frankrikes kung blev förtjust i kroatiska kravatter

Kroaterna var eftertraktade i krigssammanhang på 1600-talet eftersom de ansågs vara så dugliga i strid. Många tjänstgjorde i Frankrike som gärna tog emot dem - de ”kungliga kroaterna” ("cravates royaux")

Omkring år 1660 blev den modeintresserade franska kungen Ludvig XIV imponerad av de färggranna sidensjalar som användes inom den kroatiska militären. Sjalarna bars av de kroatiska soldaterna så att de lätt kunde identifieras.

Kroaterna fäste ett tyg, ibland i form av en rosett, vid uniformskragen - på det kroatiska viset (à la cravate). Fransmännen uttalade ”kroat” som ”kravatt” medan man i Tyskland använde ”krabat” som också blev ett svenskt lånord.― Dick Harrison i SvD 21.4.2013

Den franska kungen började själv bära stora färggranna halsplagg och utrustade också sitt livgarde med dem. Sjalarna skulle knytas och hängas på ett visst sätt.

Det handlade om en lång bindel av vitt tyg som lindades runt halsen, knöts på olika sätt och ofta var dekorerad med fina spetsar.

Kravatten väckte sensation inom den franska adeln. Eftersom Frankrike var trendsättare i Europa spred sig kravattmodet.

Polsk statsman 1770-1861
Polsk statsman 1770-1861. Polsk statsman 1770-1861 Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kravatt,polsk statsman,porträtt,Polen

Engelsmännen ville vara fina – och ville knyta på rätt sätt

England utvecklade plagget vidare under 1700-talet. Förnäma engelska herrar hade redan tidigare burit fina halsbeklädnader - men den franska varianten sågs som ännu elegantare.

Den engelska överklassen gillade också idén om att halsbeklädnaden måste knytas på ett visst sätt för att hänga rätt.

Kravatten användes av ett fåtal, framstående, välsituerade och respekterade herrar. Herrarna valde noggrant ut sina kravatter. Skickliga engelska skräddare använde sig av importerade tyger för att specialtillverka individuella slipsar.

Det långa vita tygstycket var ofta tillverkat av fin bomull eller linne. Kravatten knöts och virades runt halsen på olika sätt. Den var ibland dekorerad med spets och kunde också köpas färdigknuten.

De allra rikaste bar spetskrås som tecken på rikedom och status. Spetskrås kunde vara mycket dyra.

I slutet av 1700-talet överfördes benämningen kravatt på en rektangulär dubbelvikt halsduk i svart eller vitt tyg. Under 1800-talet blev ordet en allmän benämning på varierande slag av halsbindlar i olika färger.

Henry Ainley, engelsk skådespelare 1879-1945
Henry Ainley, engelsk skådespelare 1879-1945. Henry Ainley, engelsk skådespelare 1879-1945 Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kravatt,porträtt,Henry Ainley,skådespelare

Industrialiseringen förde kravatten till folket

I början av 1800-talet övergick man från det pompösa och färggranna till en diskretare variant. Halsplagget blev mindre, smalare och färglösare.

Småningom blev halsbeklädnaden något som inte längre var kopplat till en speciell liten grupp. I samband med den industriella revolutionen bildades en ny stor samhällsgrupp - tjänstemännen och medelklassen.

Nu behövdes det ett halsplagg som var enkelt och bekvämt, och som kunde bäras under en hel arbetsdag.

Den moderna slipsen såg dagens ljus i slutet av 1800-talet. Slipsen var lång, tunn och lätt att knyta. I England fick plagget namnet ”tie”- det vill säga ”band”.

Med sin klädsel visar man utåt att man värnar om samma normer och dygder.
Charlie Chaplins kravatt
Charlie Chaplins kravatt. Charlie Chaplins kravatt Bild: AOP / WENN.com Kravatt,Charlie Chaplin,auktion

Modellerna varierar under olika sekler

  • Kravatten omkring år 1670 kunde vara tillverkad av venetiansk spets ombunden med sidenrosett.
  • Omkring år 1700 kunde kravatten se ut som en så kallad steinkerque där ändarna stuckits in i ett knapphål.
  • I början av 1700-talet var kravatten ofta löst hängande och prydd av skiraste spets.
  • En 1790-talsmodell kunde vara tillverkad av fin muslin, knuten i rosett.
  • Omkring 1810 var kravatten hårt stärkt och på 1830-talet förekom det ofta svarta sidenkravatter.
  • En bred så kallad plastron (brösttäckare) som användes med kråsnål var vanlig under 1800-talets andra hälft.
  • Kravatter med modern slipsknytning började förekomma på 1890-talet.
Man knyter slips.
Man knyter slips. Bild: Ullstein bild - Froese/ All Over Press dresskod,kostym,Slips (oil drilling),Skjorta,Vigselring,män

Den tyska långsmala schlipsen

I början av 1900-talet blev kostymen allt vanligare bland den växande gruppen kontorsanställda och tjänstemän. Kostym med slips utvecklades till ett slags uniform.

Slipsen såldes också i en färdigknuten variant - regatt.

Särskilt i Storbritannien kunde slipsen visa vilken skola man gick i och vilket regemente man tillhörde.

Damer använde slips först enbart tillsammans med rid- och sportdräkter.

År 1924 fick den moderna slipsen sitt nuvarande utseende genom att Jesse Langsdorf i New York patenterade den metod genom vilken de allra flesta slipsar tillverkas än i dag, uppger Tieroom.

I slutet av 1900-talet kom den tyska långsmala schlipsen. Kavajkostym, dubbelvikt skjortkrage tillsammans med slips gjorde sitt segertåg över världen.

Slips och pengar.
Slips och pengar. Bild: All Over Press lön,mutning,korruption,pengar,slipsar,ekonomi,tjänstemannarätt,moral,euro,Statsförvaltning

Symbol för makt, pengar, moral, hederlighet ..

Nina Kivinen, universitetslärare i företagsorganisation och ledning, uttalar sig på Åbo Akademis webbsida om klädkoder. Hon konstaterar att kavajen eller kostymen blivit en symbol för makt, maskulinitet och traditioner. Kostymen skapar interna hierarkier - och jämställer samtidigt de personer som bär dem.

Det finns också andra betydelsefulla faktorer i fråga om klädkoderna. Det material ett plagg är gjort av spelar en stor roll, likaså vem som designat kostymen, vilken kvalitet manschettknapparna har, vilken färg och längd slipsen har - och hur slipsen ser ut. Allt det här berättar om din position i organisationen, konstaterar Kivinen.

Kostym med slips har också definierats som en symbol för moral och hederlighet. Man vill visa utåt att man värnar om samma normer och dygder.

Byråkrater, politiker, tjänstemän och affärsmän har i över hundra år använt sig av samma typs "uniform".

"Kvinnor gillar makt - och slips symboliserar makt"

- Den skaver kring halsen, säger en 58-årig företagsledare. För honom är det självklart att använda slips men han säger också att han nu för tiden inte längre använder den särskilt ofta.

Han är inte ensam om det; många andra har också slängt slipsen.

- Men till exempel i festliga sammanhang tas den i bruk. - Vi har ju inga festklänningar ..

- Till och med Börsklubben har slopat slipstvånget dagtid - på prov!

På frågan om slipsens betydelse säger han så här:

- Kvinnor gillar makt. Slips symboliserar makt. USA:s förra utrikesminister Henry Kissinger har sagt att makt är bästa tänkbara afrodisiaka.

- Slipsen är också en symbol för respekt och uppskattning: "Se, jag har satt på mig slips för din skull!"

Johnny Depp
Johnny Depp i Cannes 2011. Johnny Depp Bild: AOP / / Lia Toby/WENN Johnny Depp

Slipsens popularitet har varierat sedan 1950-talet. I dag har också de unga trendiga - och tidigare slipslösa - personerna börjat bära slips igen, på ett lite avslappnat och nonchalant sätt.

Slipsen kan förekomma också i lite annorlunda sammanhang, till exempel som en detalj i arbetskläder eller uniformer, främst i restaurang- och serviceyrken.

Allmänt betraktar man slipsen som ett huvudsakligen manligt plagg - men tonårsflickor kan bära slips med skjorta och kjol som en del av en skoluniform.

Kravatt - slips - fluga

Flugor på Oscarsgalan.
Flugor på Oscarsgalan. Bild: EPA/PAUL BUCK. Montage: YLE fluga,oscarsgalan 2016,Oscars

Kravatt (tyska; Krawat, kommer från "kroat" och "kroatisk ryttarhalsduk") definieras som lång manshalsduk av växlande utseende.

Slips (tyska; Schlips, betyder rockskört), definieras som en manlig halsprydnad. Ordet “slip” på engelska betyder "remsa". Slipsen är en långsmal typ av kravatt med ökande bredd mot ändarna, mest mot den ena.

Slipsen utsattes under 1900-talet för konkurrens av flugan som dock i mitten av århundradet gick ur modet då det blev populärt bland tonåringar att lära sig att knyta och bära slips.

Flugan har varit populär till exempel bland akademiker och i kulturkretsar.

Många olika slipsar. Slipsarna är en del av Västra Nylands landskapsmuseums samlingar.
Många olika slipsar. Slipsarna är en del av Västra Nylands landskapsmuseums samlingar. Bild: Yle/Monica Slotte slipsar,Raseborg

”En manlighetsrit att lära sig att knyta och bära slips”
onsdagssamling på klubben för herrar
Onsdagssamling på Svenska klubben (grundad 1880) - klubben för herrar. Det är kravatt eller fluga som gäller inom brödraskapet. April 2015. onsdagssamling på klubben för herrar Bild: Yle/Savolainen svenska klubben onsdagsmöte

Källor: Slipskungen.se, Wikipedia, Tieroom, Åbo Akademi, Nationalencyklopedin, Svenska Dagbladet

Läs också