Hoppa till huvudinnehåll

Många veteranpolitiker i Västnyland lämnar fältet i vår

valplakat i Ingå
Kommunalvalsaffischer i Ingå inför valet 2012. valplakat i Ingå Bild: Yle/Västnyland kommunalval

I Hangö vill Ulf Lindström (SDP), snart 80 år, sluta med politiken, men han fattar beslut först i vår eftersom många försöker övertala honom att ställa upp. För SFP i Lojo blir kommunalvalet 2017 extra intressant. SFP:s enda fullmäktigeledamot Monica Lemberg ställer inte upp i valet och det finns ingen självklar efterträdare.

LOJO

Monica Lemberg (SFP) i Lojo ställer inte upp i kommunalvalet 2017.

Lemberg har varit fullmäktigeledamot i tre perioder och säger att hon känner det är dags att göra något annat i livet.

- Jag har sett tillräckligt av det politiska livet och känner att jag vill göra något annat på min fritid.

Monica Lemberg (SFP) är rektor för Källhagens skola i Virkby. Här provsmakar hon Köökkis mat.
Monica Lemberg. Monica Lemberg (SFP) är rektor för Källhagens skola i Virkby. Här provsmakar hon Köökkis mat. Bild: Yle/Monica Slotte metsolan koulu

Monica Lemberg är också rektor i Lojo och vill ge arbetsuppgifterna mera tid. Det politiska klimatet i Lojo har även inverkat på Lembergs beslut.

- Det har varit jobbiga tider med svåra beslut att fatta. Det betyder att det inte alltid är så roligt att sitta i stadsfullmäktige, man måste stå för de beslut man fattar. Jag känner att jag gjort mitt jobb på den fronten och ger gärna över till någon som har vilja och energi för det här arbetet.

Det handlar bland annat om beslut om servicenätet i Lojo där politikerna till exempel stängt hälsostationer.

- Det är beslut som jag vet att är rätta, men som invånarna har svårt att godkänna.

Lemberg har också varit ordförande för social- och hälsovårdsnämnden, som då var ett samarbete mellan Lojo och grannkommunerna och kallades Lost-nämnden. Nu är hon vice ordförande i grundtrygghetsnämnden. Social- och hälsovården försvinner kanske från kommunerna 2019, men det har inte påverkat Monica Lembergs beslut att ställa upp i politiken.

Intressant val för SFP i Lojo

Det var Sannfinländaren Riikka Slunga-Poutsalo som var röstmagnet i kommunalvalet i Lojo 2012. Monica Lemberg stannade på 12:e plats och är Svenska Folkpartiets enda representant i fullmäktige.

Lemberg konstaterar att det blir ett intressant kommunalval för SFP:s del och att det finns utmaningar. Det finns ingen självklar efterträdare till Lemberg.

- Vi har några personer som antagligen ställer upp, men jag hoppas vi får flera kandidater. Men det är en utmaning att få folk att ställa upp.

HANGÖ

Övertalningsförsök i Hangö

I Hangö var stadsfullmäktiges ordförande Sture Söderholm (SFP) röstmagnet i kommunalvalet 2012. Söderholm har inte bestämt sig för om han kandiderar i valet.

Ulf Lindström i Hangö har varit en av socialdemokraternas representant i fullmäktige i många år. Lindström inledde sin kommunalpolitiska bana i Hangö för 30 år sedan, och har även varit kommunalpolitiker i Esbo.

SFP:s Barbro Wikberg och SDP:s Ulf Putte Lindström i Hangö.
Ulf Lindström i Hangö skulle gärna sluta med politiken, men fattar beslutet först i vår. Barbro Wikberg har bestämt sig - det här är hennes sista fullmäktigeperiod. SFP:s Barbro Wikberg och SDP:s Ulf Putte Lindström i Hangö. Bild: yle/Petra Thilman wikberg barbro

Lindström säger att han inte har bestämt sig för om han ska ställa upp. Det kommer fram att han skulle vilja sluta med politiken eftersom han fyller 80 i början av nästa år.

- Men folk försöker övertala mig att fortsätta. Jag bestämmer mig i vår.

Det är alltså med ålderns rätt Ulf Lindström skulle vilja dra sig tillbaka. Den mångomtalade social- och hälsovårdsreformen har inget med det beslutet att göra. Lindström är den här perioden ordförande för grundtygghetsnämnden i Hangö som nu beslutar om sådana ärenden som kommunen mister om reformen genomförs.

Roos och Wikberg slutar

Anja Roos har precis som Lindström gjort en politisk karriär både i Hangö och Esbo. Roos har bildat en obunden men samlingspartistisk enmannagrupp, Anja Roosin valtuustoryhmä, på grund av brist på förtroende gentemot ledningen för Samlingspartiets lokalförening i Hangö.

Samlingspartiets Anja Roos i Hangö
Anja Roos. Samlingspartiets Anja Roos i Hangö Bild: YLE/Petra Thilman roos anja

Roos berättar att hon inte ställer upp i kommunalvalet efter 17 år i politiken i Hangö och 13 i Esbo.

- Min tid är över, men jag kommer att längta efter politiken, det har varit givande.

Anja Roos hoppas att yngre krafter vill vara med och ta ansvar för Hangö.

Jag känner en viss hjälplöshet.― Barbro Wikberg (SFP) om vårdreformen

Även en annan veteranpolitiker i Hangö, Barbro Wikberg (SFP), har bestämt sig för att sluta med politiken efter nästan 20 år.

Wikberg vill sluta på grund av sin ålder och för att en stor del av kommunens service försvinner om social- och hälsovårdsreformen genomförs.

- Det blir en stor omstrukturering för Hangö om reformen genomförs och här är vi vana att fatta beslut om vår egen service. Jag känner en viss hjälplöshet då vi inte har möjlighet att hålla vår servicenivå i Hangö.

Bra beslut ger en kick

Vänsterförbundaren Birgitta Gran har däremot bestämt sig för att försöka bli invald i fullmäktige för femte gången. I valet 2012 fick Gran tredje mest röster i Hangö.

Birgitta Gran säger att det var lätt att bestämma sig för att fortsätta med politiken.

- Hangö är ännu inte färdigt och jag vill vara med i den processen. Det ger en kick att få igenom sådant som är viktigt, och i synnerhet när många medverkar till att besluten som fattas blir genomtänkta.

Socialombudsman Birgitta Gran.
Birgitta Gran. Socialombudsman Birgitta Gran. Bild: Yle/Christoffer Westerlund patientombudsman

Barbro Wikberg känner sig maktlös inför social- och hälsovårdsreformen, men det gör inte Birgitta Gran. Hon tycker ändå att den nuvarande regeringen frångått principen om jämlikhet inom vården.

- Bildningen, kulturen och tekniska sektorn har varit i skymundan och borde ju bli mera synliga. Dessutom finns det förebyggande hälsoarbetet kvar i kommunen.

RASEBORG

Friberg faller för åldersgränsen

Och så över till Raseborg där socialdemokraten Ralf Friberg i Raseborg har bestämt sig: han finns inte med på partiets kandidatlista i valet 2017.

- Jag tycker att jag fallit för åldersgränsen, jag har fyllt 80 år. Jag har sysslat med kommunalpolitik i 16 år sedan jag flyttade tillbaka till Ekenäs.

Ralf Friberg har varit ordförande för kulturnämnden och är nu vice ordförande i nämnden. Friberg har profilerat sig som kulturpolitiker i Ekenäs och senare Raseborg.

Politikern, diplomaten och journalisten Ralf Friberg
Ralf Friberg. Politikern, diplomaten och journalisten Ralf Friberg Bild: SFV/Rabbe Sandelin ralf friberg

Det är i synnerhet resultatet av sammanslagningen av Pojo, Karis och Ekenäs till Raseborg som bekymrat politikern Friberg.

- Avstånden mellan tjänstemän, politiker och invånare blev stora och det byggdes upp skyddsmurar kring varje revir. Det har varit svårt att integrera allt till en helhet. Den nya förvaltningsstadgan är ett steg på vägen, men enskilda fullmäktigeledmöters möjligheter att påverka har skurits ner.

Friberg anser ändå att det inte fanns några andra alternativ än att bilda staden Raseborg eftersom ekonomin var så dålig i de gamla kommunerna.

De nyinvalda beslutsfattarna måste skapa ett effektivt och snabbt beslutssystem, säger Friberg. Han efterlyser också politisk vilja.

- Det krävs en politisk integration av de ledande grupperna i fullmäktige för att komma framåt. Det betyder att SFP måste ha ett mera seriöst och öppet samarbete med SDP och De gröna.

Jag är inte längre motiverad. Då är det dags att kliva åt sidan.― Jaana Tasanko (SDP) om att inte ställa upp

Fribergs partikamrat i fullmäktige, Jaana Tasanko, har också bestämt sig för att inte ställa upp i valet. Tasanko motiverar det med att hon varit med i kommunalpolitiken sedan 1993.

- Jag tycker att jag har gett mitt bidrag till samhällsutvecklingen. Jag är heller inte motiverad längre och då är det dags att kliva åt sidan.

Jaana Tasanko.
Jaana Tasanko. Jaana Tasanko. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Raseborg

"Kommer någon att rösta på mig?"

I Raseborg var fullmäktiges ordförande Thomas Blomqvist (SFP) röstmagnet, han kommer åtminstone att mista partikamraten Björn Siggberg som redan i våras berättade att han inte ställer upp i kommunalvalet 2017.

Däremot har Karl von Smitten (SFP) klart för sig att han vill fortsätta inom politiken. Han fick tredje mest röster i Raseborg efter Blomqvist och Maarit Feldt-Ranta (SDP).

von Smitten tror att han kanske inte får så många röster nästa år eftersom han är ordförande för grundtrygghetsnämnden och fattat beslut som upprör folk. Det handlar bland annat om att trappa ner verksamheten på Karis hälsostation och stänga Bromarfhemmet.

- Jag har ju fått till stånd så mycket illa då jag varit sanerare, men ja, jag ställer upp. Jag måste ju se om någon ids rösta på mig.

Karl von Smitten var en av SFP:s röstmagneter i Raseborg
Karl von Smitten. Karl von Smitten var en av SFP:s röstmagneter i Raseborg Bild: Yle/ Marica Hildén raseborgs grundtrygghetsnämnd,Raseborg,Ekenäs

Karl von Smitten anser att det är viktigt att ha sådana med i politiken som förstår sig på den aktuella social- och hälsovårdsreformen som är på tapeten.

- Det är viktigt att försöka minimera skadorna.

Det dåliga med reformen är att besluten kommer att fattas långt från Västnyland, säger von Smitten.

- En enskild politiker har väldigt små möjligheter att påverka inom social- och hälsovården då det mesta är lagstadgat. Men alltid går det att göra något.

von Smitten tror inte att osäkerheten kring reformen får folk att låta bli att kandidera eller rösta. Det viktigaste för invånarna är ändå det som berör dem varje dag.

- Det handlar om hur kommunen sköter parker och gator, byggnader och bygglov. Att bli sjuk berör inte folk lika ofta.

År 1995 gav sig Kerstin Ilander (SFP) i kast med politiken i Karis. Efter drygt 20 år säger hon nej till att ställa upp i kommunalvalet 2017.

Kerstin Ilander
Kerstin Ilander. Kerstin Ilander Bild: Yle/Minna Almark ilander,Raseborg

Det finns en hake: Om inte tillräckligt många unga som kandiderar så kan hon tänka sig att ställa upp. Men fram tills dess är svaret ett klart och tydligt nej, meddelar Ilander.

SJUNDEÅ

40-årsjubileum i Sjundeå

Yle Västnyland har inte fått tag på Ingås röstmagnet Kristian Jernström (Saml). Tvåan i kommunalvalet i Ingå, Kristian Westerholm (SFP), berättar att han ännu inte bestämt sig för om han ställer upp eller inte.

I Sjundeå var SFP:s Merja Laaksonen röstmagnet för fyra år sedan, men hon vet ännu inte om hon ställer upp.

Rabbe Dahlqvist (SFP) från Sjundeå.
Rabbe Dahlqvist. Rabbe Dahlqvist (SFP) från Sjundeå. Bild: Yle/Marica Hildén rabbe dahlqvist

Laaksonens partikamrat Rabbe Dahlqvist har också varit med länge i kommunalpolitiken och har bestämt sig för att kandidera ännu en gång för att eventuellt få fira jubileum.

- Jag ställer upp ännu en period och kan i så fall fira 40 år som politiker. Sedan räcker det, tror jag.