Hoppa till huvudinnehåll

Putins ärkefiende Chodorkovskij besökte Finland

Den ryska demokratiaktivisten Michail Chodorkovskij under Finlandsbesök i november 2016.
Michail Chodorkovskij i Helsingfors den 13 november 2016. Den ryska demokratiaktivisten Michail Chodorkovskij under Finlandsbesök i november 2016. Michail Chodorkovskij,Ryssland,ett öppet ryssland,Yukos

Den tidigare oligarken och nuvarande demokratiaktivisten Michail Chodorkovskij har besökt Finland under veckoslutet.

Chodorkovskij var Rysslands rikaste man då han fängslades år 2003, anklagad för ekonomisk brottslighet och hans företag Yukos förstatligades.

Efter benådningen 2013 bosatte han sig i Berlin, där han har blivit en av president Vladimir Putins synligaste kritiker via sin organisation Ett öppet Ryssland, som han vill utveckla till en folkrörelse.

Målet en stor folkrörelse

75 ryska oppositionsaktiva deltog i mötet i Mässcentret i Helsingfors. Enligt Chodorkovskij vill Ett öppet Ryssland kraftigt öka på sitt medlemsantal. Samtidigt säger han ändå att Ett öppet Ryssland inte är ett partiprojekt.

- Tidigare var rörelsen inte till för stora människomassor. Men under de senaste två åren har vi sett att det finns ett stort intresse för vårt arbete. Vi behöver mycket extra krafter för att vi ska kunna lösa saker och ting.

- Vårt huvudsakliga mål är att skapa ett projekt som sammanför människor från olika partier. Vi vill se ett maktskifte i vårt land, sade Chodorkovskij.

Presenterade manifest

Ett öppet Ryssland presenterade ett manifest i Helsingfors, som grundar sig på att Rysslands nuvarande system faller. Manifestet är uppdelat i två delar, det vill säga före och efter att den nuvarande regimen fallit.

Organisationen vill visa ryssarna att det är möjligt att leva ett bättre liv i landet än i nuläget.

Dessutom meddelar organisationen att den strävar efter att förbättra pressens och forskarnas verksamhetsmöjligheter i Ryssland.

Under åren 2018-2024 kommer Ryssland att uppleva stora förändringar, tror Chodorkovskij.

Presidentvalet 2018

Chodorkovskij har tidigare meddelat att han kunde vara intresserad av att ställa upp i det ryska presidentvalet år 2018. Senare drog han tillbaka detta.

Ett öppet Ryssland stöder möjligen oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i presidentvalet.

- I fall Navalnyj kan ställa upp i valet så stöder vi honom. I fall någon annan med liknande värderingar som vi har tillåts ställa upp, så undersöker vi om vi kan stöda den personen, sade Chodorkovskij.

Helsingfors mötesplats av praktiska skäl

Mötet arrangerades av praktiska skäl i Helsingfors. Det är inte möjligt för Chodorkovskij att besöka Ryssland.

Ryssland gav ifjol en internationell arresteringsorder för Chodorkovskij. Han misstänks för delaktighet i mordet av en sibirisk borgmästare år 1998. Chodorkovskij har förnekat anklagelserna.

I Helsingfors talade Chodorkovskij till medierna i ungefär en halv timmes tid och lämnade därefter Mässcentret.

Läs också