Hoppa till huvudinnehåll

Räsänen hårsmån från slalomsuccé: "Bara att gasa nu"

Joonas Räsänen.
Joonas Räsänen var snubblande nära att åka in bland de trettio bästa i Levi. Joonas Räsänen. Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press Joonas Räsänen

Bästa finländare, femton hundradelar från ett historiskt andraåk. Joonas Räsänen levererade i Levi – och var rätt nöjd med sin nästbästa insats någonsin. ”En bra prestation, men det grämer ändå”, säger han till Yle Sporten.

I Kitzbühel 2015 var Joonas Räsänen snubblande nära ett andraåk. I den klassiska pisten åkte han in som 31:a man i det första slalomåket.

Räsänen får fortsätta att vänta på två åk i en världscuptävling. På hemmaplan slutade han 36:e i Levis slalompist. Samtidigt var han också bäste finländare i hemmatävlingen.

– För några dagar sedan var jag inte redo att åka så här bra, men jag fick några bra träningar och då fixade jag det. Det var en bra prestation, men det grämer ändå, säger han till Yle Sporten.

"Missade helt"

Räsänens avstånd till ett andraåk var försvinnande liten. Femton hundradelar är väldigt lite.

– Den tiden kom i början av branten. Den missade jag helt. Utan det hade det gått jättebra.

Känner du dig som en världscupåkare numera?

– Förra gången jag var i Levi kikade jag mest runt och tänkte att ”han och han är här”. Nu kan man hälsa på alla och prata med alla. Farten finns där, nu är det bara att gasa på ännu mer för att ta sig in bland de trettio bästa.

"Bryr mig inte"

Skillnaden till ett andraåk var som sagt hårfin i söndagens tävling. Gränsen mellan succé och besvikelse är enormt liten i alpint, men Räsänen stressar inte upp sig.

– Det är idrott. Det är helt okej att tycka att man gör en dålig tävling om man inte når andra åket. Jag bryr mig inte. Jag lägger mycket tid på det här och det är detaljer som skiljer mellan 16:e och 36:e plats.

Nu ska han åka Europacuptävlingar – och det är där han ska ladda batterierna fulla med självförtroende.

– Jag måste visa för mig själv hur bra jag är och att jag klarar mig. Det är inte mycket som skiljer mellan mig och de bästa. Man måste förstå att man är bra. Det ska jag jobba på.