Hoppa till huvudinnehåll

Den åtalade kvinnans vän: Jag har varit orolig för henne i flera år

Kiviniityn koulu i Karleby.
Kvinnan planerade utföra en skolskjutning på Kiviniityn koulu, Stenängens skola, i Karleby. Kiviniityn koulu i Karleby. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén karleby

En vän till den kvinna som står åtalad för att ha planerat en skolskjutning i Karleby hade oroat sig för kvinnan i flera års tid. Åklagaren yrkar på tre och ett halvt års fängelse.

Åklagaren kräver att kvinnan som står åtalad för att ha planerat skolskjutning i finskspråkiga Stenängens skola i Karleby ska dömas till ovillkorligt fängelse i 3 år och 6 månader. Och kvinnans vänner säger att de oroat sig för henne under en längre tid.

Försvaret hävdar å sin sida att något beslut om att attackera skolan inte fattats.

Rätten överväger låta sinnesundersöka kvinnan.

Den unga kvinnan, född 1995, som är bosatt i Helsingfors står åtalad för förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa. Hon hade beställt en 22-kalibrig pistol, patroner, två magasin, peppargas, ett stormgevär, ett avsågat hagelgevär och handgranater.

Enligt åtalet planerade kvinnan att skjuta åtminstone 40 personer till döds. Åklagaren har under måndagen läst upp flera meddelanden som kvinnan skickat till sina vänner. I meddelandena förhärligar hon Pekka-Eric Auvinen som genomförde skolskjutningen i Jokela och hon skriver upprepade gånger om döden och dödande.

Känner ånger och skam

Kvinnans advokat frågade henne på måndagen vad hon nu anser om skolskjutningen.

- Jag har varit fängslad i två månader nu. Det har varit en känslomässig berg- och dalbana, och jag känner ånger och skam. Men nu är situationen som den är och det måste jag bara acceptera, sa kvinnan i rätten.

Enligt åklagaren hade kvinnan tagit snabblån och pengarna skulle hon använda för att köpa vapen.

Enligt försvaret planerade kvinnan att döda elever i skolan, men hon hade ändå inte tagit det slutliga steget för att genomföra sitt dåd. Därför anser försvaret att kvinnan inte gjort sig skyldig till till grovt brott mot liv och hälsa.

Kvinnans advokat frågade henne i rätten vad hon hade gjort om hon fått tillgång till ett vapen.

- Jag vet inte, svarade hon.

Vännerna oroade sig

I rätten hörde man under måndagen vänner till den åtalade kvinnan. Några av dem berättade att de varit mycket oroliga för kvinnan som närmast avgudade skolskytten i Jokela och ofta pratade om skolskjutningar.

- Jag har oroat mig för henne under flera år och jag blev bestört när jag hörde om den här massakern, säger en av kvinnans vänner.

Enligt åklagaren skulle kvinnan ha utfört dådet om inte myndigheterna kommit henne på spåren.

- Hon hade planerat dådet sedan juli månad 2014. Hon har också medgett att hon beställt vapen och ammunition. Hon har också övat skytte, sade åklagaren Eija Velitski i sin slutplädering.

Ovillkorliga fängelsestraff

Åklagaren yrkar på att kvinnan döms till tre och ett halvt års ovillkorligt fängelsestraff. Kvinnans advokat anser dock att straffet är för hårt och försvaret hänvisar till att kvinnan inte lyckats skaffa sig ett handeldvapen trots att hon försökt.

Försvarsadvokat Olli Etelämäki sade i fredags att kvinnan inte erkänner sig skyldig till brottet i fråga eftersom hon inte hade fattat beslut om att genomföra massakern.

- Motiven har att göra med hennes hälsoproblem, och hon har erkänt att hon har haft ett tvångsmässigt intresse i massakrer och att det har gett innehåll i hennes liv, sa Etelämäki i fredags.

- Det finns många som skryter om att de planerar våldsdåd som skolskjutningar, men bara en promille utför faktiskt dessa dåd. Förhoppningsvis är vår huvudman av dessa som pratat men inte gjort verklighet av sina planer, sa den åtalades advokat Olli Etelämäki.

Etelämäki bad Helsingfors tingsrätt låta sinnesundersöka kvinnan om man tänker döma henne till fängelsestraff.

Inväntar dom i fängelset

Åklagaren yrkar också på ovillkorliga fängelsestraff för de två män som misstänks ha hjälpt kvinnan att planera dådet. Rätten överväger att även låta sinnesundersöka en av männen.

Den åtalade kvinnan förpassades till fängelset i Tavastehus där hon inväntar sin dom. Tingsrätten i Helsingfors avger mellandom eller dom i ärendet på fredag nästa vecka.

Text: Mia Gertsch Översättning: Mikaela Löv-Aldén

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten