Hoppa till huvudinnehåll

Hästsportcentret i Korsholm kan börja byggas i vår

Det Wahlrooska hemmanet består av 50 hektar mark i Korsholm.
Arkivbild. Det Wahlrooska hemmanet består av 50 hektar mark i Korsholm. Det Wahlrooska hemmanet består av 50 hektar mark i Korsholm. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist wahlrooska hemmanet

En travbana, en derbybana och ridvägar med terränghinder finns bland annat med i planerna för hästsportcentret som ridsportsföreningarna ska presentera för Korsholms kommun. Godkänns planerna kan delar av centret börja byggas redan på våren.

Hästsportcentret är tänkt att byggas vid det så kallade Wahlrooska hemmanet invid Solf ängsväg i Korsholm och bli cirka 50 hektar stort.

Planerna för centret, som representanter för de lokala trav- och ridföreningarna tagit fram, är uppdelade i två skeden. Första skedet skulle inledas på våren och kunna förverkligas inom ett och ett halvt år.

En travbana, derbybana och ridvägar planeras

Tove Söderholm från Korsholms Sportryttare berättar att första skedet skulle påbörjas så fort vädret tillåter. Då är det bland annat meningen att en fem meter bred och 700 meter övningsbana för travhästar skulle byggas.

- Här i nejden är det ju många som inte kommer åt att träna nu när travbanan är stängd. Så på travsidan är det prio ett att de så snabbt som möjligt kan komma igång att träna sina hästar.

På längre sikt är tanken att även en hel travbana för träning ska byggas, men den är del av det andra skedet som inte skulle påbörjas förrän år 2018.

I första skedet finns också planer för banor för ridsport.

- På ridsidan finns planer på att bygga en derbybana, alltså en 60 gånger 100 meters gräsbana som man både kan hoppa och rida på och i viss mån spannköra på, säger Söderholm.

- Det kommer också säkert byggas ridvägar på området för ridning och det finns även möjligheter att bygga terränghinder.

Mera kan förverkligas senare

Derbybanan kan dröja till sommaren 2018 innan den är klar att användas, men ridvägarna och terränghindren kan kanske bli klara till nästa sommar, berättar Söderholm.

- Vi har försökt göra planen så realistisk som möjligt. Mera kan gå att förverkliga senare, säger Söderholm.

- Meningen är att när projektet går vidare ska det finnas möjligheter för hästnära boende och för att bygga stall på området. Ett av målen är också att man ska kunna tävla i i hopp och dressyr.

Söderholm säger att det finns många hästar här i nejden och hon hoppas att intresset ökar i takt med att hästsportcentret förverkligas.

- Jag tror att intresset säkert ökar när man har ställen man kan träna och öva på, säger Söderholm.

Planerna ska ännu finslipas i samarbete med kommunen innan de behandlas i december. Initialt har kommunen varit positivt inställd och ifall planerna godkänns kan ansökningar om finansiering lämnas in och förverkligandet av hästcentret påbörjas.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten