Hoppa till huvudinnehåll

Professor fick internationellt pris för forskning i krispsykologi

Klas Backholm tar emot priset Frank Ochberg Award 2016.
Klas Backholm tar emot priset Frank Ochberg Award 2016. Klas Backholm tar emot priset Frank Ochberg Award 2016. Bild: Bild: Eric Bailey. backholm

Svenska social- och kommunalhögskolans biträdande professor Klas Backholm, hemma från Korsholm, har belönats med Frank Ochberg Award 2016, ett av världens främsta pris kring psykotraumatologi och journalistik.

Priset delas årligen ut av International Society for Traumatic Stress Studies, ISTSS, för ett betydande bidrag till forskningen kring medier och trauma. Klas Backholm mottog priset den 12 november i Dallas, USA, under en internationell konferens arrangerad av ISTSS.

- Det är ett av få pris i världen kring medier och krispsykologi så det är kul att få det, säger Backholm.

Backholm forskar kring posttraumatisk stress efter krissituationer, särskilt hur journalister mår efter att de jobbat med en krissituation. Det behöver inte nödvändigtvis handla om stora kriser som krig eller naturkatastrofer, utan kan också handla om en bilolycka som en lokalreporter rycker ut för att rapportera om.

Resultaten av Backholms forskning visar bland annat att risken för posttraumatisk stress ökar bland journalister som upplevt ett etiskt dilemma under arbetet i krissituationen.

De journalister som upplevt fler dilemman under ett uppdrag, och känner skuld efteråt för vad de gjorde som en del av sin yrkesroll, har en förhöjd risk för posttraumatiska symptom.

Klas Backholm började som biträdande professor i medier och kommunikation vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet i augusti 2016.

Läs också