Hoppa till huvudinnehåll

Stress?

sluta panta
sluta panta valmöjligheter

Stress. Att inte hinna med allt man borde eller vill. En känsla av att hela tiden ligga steget efter och ha för mycket att göra. Att vara trött av de långa dagarna, irriterad över mängden läxor, ledsen över att inte hinna med roliga grejer som man skulle vilja göra. Att kraven är så många hela tiden att man inte riktigt räcker till. Är det någon som känner igen sig?

Om man ofta känner att man inte hinner eller klarar av allt man borde så blir man stressad. Under en kort period kan stress vara positivt. Att plötsligt ha lite bråttom kan ge en energi som hjälper en att fokusera och få saker gjorda effektivt. Långvarig stress däremot kan göra en riktigt trött och ofokuserad, orsaka spända muskler, huvudvärk eller ont i magen, få en att glömma saker och tappa grejer. Om man har alldeles för mycket på gång hela tiden, kan det lätt sluta med att man inte orkar göra någonting alls. Det blir så mycket att man helt enkelt inte ens vet vad man ska börja ta itu med.

Jag tror att stressen många gånger dyker upp då när man känner att man inte själv kan påverka sin situation. Om man upplever att kraven utifrån är så många att man inte klarar av dem, att man inte riktigt har kontroll på sin egen tid. Vi är många som vill prestera bra, vara så bra som möjligt på ALLT vi gör. Då kan också de egna förväntningarna orsaka stressen. Ibland är det viktigt att kunna sänka sina egna krav.

Men hur ska man hinna med allt? Fundera igenom vad du vill och måste hinna med. Fundera sedan hur många timmar du har på dig att göra allt det här. Sedan gäller det att prioritera – vad gör du undan först, vad belönar du dig med efter det, och vad lämnar du bort idag? Du är bara en människa och du har bara ett visst antal timmar på dygnet. Ställ inte krav på att hinna med mer än vad som är möjligt. Man behöver inte göra perfekt ifrån sig på alla plan.

Tidstjuvar? Har du någon gång funderat på vart din tid ”försvinner” och vad du egentligen gör med din tid? Att göra flera saker på en gång kan kännas effektivt, men brukar ofta vara långsammare ändå. Pröva på att göra en sak i taget – det är till exempel helt okej att lägga bort telefonen 30 min för effektiv läxläsning, sedan unna sig en paus med telefonen och sedan jobba vidare fokuserat en stund igen.

Rutiner? Det är inget nytt, men vi behöver verkligen sömn och vila, bra mat och motion. Försök hitta en rutin så att du inte hänger uppe genom natten. Kroppen klarar det en period, sedan vänjer man sig vid vakandet och kan få svårigheter med att sova fast man är trött. Vi får massvis med intryck från omvärlden hela tiden – hjärnan måste få stunder att varva ner. Ätandet och motionen behöver också rutiner, det är saker som lätt blir lidande om man har mycket att göra.

Kom med och diskutera din egen situation och fundera kring vad du i praktiken kan göra för att minska på stressen.

Emma Fabricius

Chatta med Emma på Sluta Panta ikväll 14.11 kl 19-22. Du hittar chatten HÄR.

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.