Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningen får 1,5 miljoner euro mer i nästa års Åbobudget – men stram linje fortsätter

Åbo stadsfullmäktige har möte den 14.11.2016
Efter fyra timmar av diskussion klubbade stadsfullmäktige igenom budgeten för 2017. Åbo stadsfullmäktige har möte den 14.11.2016 Bild: Yle/Ville Hupa åbo stadsfullmäktige budgetmöte 14.11.2016

Utbildningssektorn i Åbo får ett tilläggsanslag på 1,5 miljoner i nästa års budget. Det beslöt stadsfullmäktige efter ett över fyra timmar långt möte på måndag kväll.

Tilläggsanslaget hade man kommit överens om redan tidigare under veckoslutet i förhandlingar mellan de partier som ingår i det så kallade Åboavtalet. Av summan går en miljon till grundskoleutbildningen och det betyder bland annat att Åbo inte behöver öka på gruppstorlekarna i undervisningen nästa år, betonade flera ledamöter.

En del av summan går också till yrkesutbildningen med målet att dämpa smällen som orsakas av statens inbesparingar.

Vänsterförbundet hade velat höja utbildningssidans anslag med en dubbelt högre summa, drygt 3 miljoner euro, men förslaget röstades ner.

Såväl Vänsterförbundet som Sannfinländarna – de två partier som inte ingår i Åboavtalet – gjorde en rad ändringsförslag som successivt röstades ner.

Positiva signaler överskuggas av hög arbetslöshet – skattesatsen oförändrad

Överlag är tongånarna kring stadens ekonomi mer positiva nu än för bara några år sedan.

Varvets uppsving, effekterna av de senaste årens inbesparingar inom staden och en försiktig ekonomisk tillväxt beskrivs som de främsta orsakerna till att läget nu ser aningen ljusare ut.

- År 2015 började vi balansera budgeten och nu börjar vi se resultaten, sade samlingspartiets Olli A.Manni och tackade övriga partier inom Åboavtalet för ett gott samarbete.

- Jag är också nöjd över att många år av inbesparingar gett resultat, men det ska vi tacka stadens anställda för och inte politikerna, kommenterade Vänsterförbundets gruppordförande Pirjo Rinne.

Samtidigt oroade sig många ledamöter för arbetslösheten som ligger på en fortsatt hög nivå, över 16% i augusti i år. Av landets tio största städer har endast Tammerfors och Jyväskylä en högre arbetslöshet än Åbo.

Fullmäktige beslöt också att kommunalskattesatsen inte förändras, utan är 19,50 också nästa år.

Minskade statsanslag gör ändå att Åbo stad också framöver tvingas föra en stram linje om man siktar på att nå det överenskomna målet om en balanserad budget – det vill säga att utgifterna inte överskrider intäkterna – fram till slutet av år 2018.

Ett steg mot en ny språkbadsklass?

Bland investeringar som staden gör nästa år finns den nya bollhallen för innesporter, stadsteaterns grundrenovering och renoveringen av Samppalinna utebad som fortsätter också nästa år. Sammanlagt investerar staden för ungefär 107 miljoner euro.

Som ett nytt initiativ beslöt man att utreda möjligheterna för att grunda en ny språkbadsklass i staden.

- Det är vi väldigt glada för. Just nu har vi bara en språkbadsklass vid Luostarivuori skola så vi hoppas på en till såsom vi hade tidigare. Jag tror det vore en win-win situation för alla, säger Christel von Frenckell-Ramberg (Sfp).

Demonstranter rubbade mötesron

I samband med mötet höll den invandrarfientliga grupperingen Suomi Ensin en demonstration utanför stadshuset. En handfull demonstranter var så högljudda att polisen kallades in för att få gruppen att flytta längre bort eller lugna ned sig.

Fullmäktigeordförande Seppo Lehtinen (SDP) frågade ledamöterna två gånger ifall ljudnivån upplevdes som i den grad störande att ett avbrott vore på sin plats, men fick bägge gångerna klartecken att fortsätta mötet.

Demonstrationen upphörde vid halvåttatiden, då den utsatta tiden för demonstrationen löpt ut.

Läs också