Hoppa till huvudinnehåll

Vöråbornas starka reaktioner överraskade Halpa-Hallis vd

Halpa-Halli butiken i Vörå.
Att Vöråborna upprörs så mycket som de gör av att Halpa-Halli planerar stänga sin butik i Vörå förvånar bolagets vd Janne Ylinen. Halpa-Halli butiken i Vörå. Bild: Yle/Elina Kaakinen. halpa-halli i vörå

Halpa-Hallis vd Janne Ylinen är häpen över hur kraftigt kunderna försvarar sin närbutik i Vörå. Facebookgruppen Bevara Vörå Halpa-Halli har samlat över 1700 medlemmar och man samlar också namn på listor för att bevara butiken.

- Vöråbornas reaktion har varit förvånande stark, säger Ylinen.

I oktober meddelade Halpa-Halli att man planerar att stänga butiken i Vörå. Beslutet grundade sig bland annat på att kundunderlaget och butikslokalerna är för små. Samarbetsförhandlingar inleddes i november.

Reaktionen överraskade företaget

Ylinen säger att det är naturligt att en stängning påverkar människor mera på en liten ort med få butiker. Men han är ändå överrumplad över de starka reaktionerna.

Facebookgruppens krav på att få behålla sin butik grundar sig på att man vill fortsätta en 40-årig tradition, men också på att servicen i Vörå skulle försämras avsevärt utan butik. Man vill också påminna om att alla inte har tillgång till bil eller har möjlighet att åka tiotals kilometer för att handla.

Gruppens budskap har nått Ylinen som säger att beslutet samarbetsförhandla inte varit lätt.

- Samarbetsförhandlingar är ingen lätt lösning. Men i det här läget är vi tvugna att handla på detta sätt, det handlar om det ekonomiska läget för butiken och om hela företagets framtid, skriver Ylinen på Facebookgruppens sida.

Halpa-Hallis vd Janne Ylinen
Janne Ylinen Halpa-Hallis vd Janne Ylinen Bild: YLE/Patrik Enlund HalpaHalli,janne ylinen

Beslut tas efter samarbetsförhandlingar

Enligt Ylinen tas det avgörande beslutet angående butiken först när man avslutat samarbetsförhandlingarna. Ylinen understryker att butikens framtida öde är öppet.

- Efter samarbetsförhandlingarna vet vi vilka slutsatser vi kommit fram till. Det här blir tidigast efter årsskiftet, säger Ylinen.

Facebookgruppen har också gett några förslag på hur man kunde förbättra lönsamheten, bland annat genom att korta öppethållningstiderna. Vd Ylinen försäkrar att man ska ta förslagen i beaktande.

Halpa-Halli har funnits i Vörå i 40 år och butiken har 15 anställda. Halpa-Halli hyr sin butikslokal.

I oktober meddelade Halpa-Halli att fastigheten inte ger företaget möjlighet att erbjuda kunderna ett sådant koncept som de önskar och därför ville man stänga butiken. Samtidigt meddelade man att samarbetsförhandlingar inleds i november.

Text: Elina Kaakinen/Yle Pohjanmaa