Hoppa till huvudinnehåll

Barn orsakade trafikfara i Söderkulla i Sibbo

Fotgängare korssar gata i vinterlandskap.
Arkivbild från Söderkulla Fotgängare korssar gata i vinterlandskap. Bild: Yle/Carmela Walder Sibbo,vinter,Östnyland (tidning)

Några pojkar i tioårsåldern placerade ut en pulka på körbanan och den ena av dem lade sig vid vägrenen och spelade död. De andra gömde sig i en skogsdunge en bit i från.

Johanna Firtina kom körande längs Amiralsvägen och upptäckte först pulkan på den motsatta körfilen, sedan barnet som låg på rygg i snödrivan och till slut en snöspark på trottoaren.

Det här skedde vid avtaget till skolan, strax intill ett gupp, så Johanna Firtina körde i låg hastighet och hade tid att se sig runt.

Händelsen utspelade sig halvåttatiden på måndagskvällen då Johanna Firtina just hade varit efter sitt barn från ett kalas.

Vuxen ingrep

Johanna Firtina satte på varningsblinkarna på bilen och steg ur bilen. Snabbt stod det klart att det inte var fara å färde, då pojken reste sig upp från snöhögen oskadd.

- Jag lyfte bort pulkan och började förklara för pojken att det här skulle ha kunnat sluta riktigt illa, säger hon.

Hon förklarade för barnen att en bilist kan bli så skrämd för pulkan att bilisten förlorar kontrollen över bilen och till exempel kör på en annan fotgängare, eller kör av vägen. Det kan bli en kedjekollision eller så kan pulkan slungas ut på den motsatta körfilen.

- Jag undrade om de förstod vilken fara de hade utsatt sig själva och andra i, säger hon.

De två andra pojkarna kom bort från buskarna. Den pojke som hade legat vid vägrenen förklarade sig med att de hade velat skoja.

- Vi ville bara busa lite, sade pojken till mig.

Tog sakligt emot responsen

Pojkarna förstod att de hade gjort fel och ångrade sig. De tog sakligt emot kritiken och lovade att sådant här inte ska upprepa sig.

- Jag vill påpeka att de betedde sig bra då jag påpeka att deras tilltag kunde ha haft ödesdigra följder, säger hon.

Johanna Firtina har inte hört om att sådant här skulle ha hänt tidigare, men nog att Söderkullabor har kastat snöbollar mot bilar.

- Det är också ett motsvarande spratt som kan leda till att bilisten misstar kontrollen över sin bil, säger hon.

Det har varit oroligt på sistone i Söderkulla, men Johanna Firtina anser att det här inte har någonting att göra med ofoget i biblioteket eller rusmedel.

- Det här var betydligt yngre barn som inte förstod vad de gjorde, säger hon.