Hoppa till huvudinnehåll

Eskilstuna rekryterar lärare i Åbo

I klassen
I klassen Bild: YLE/Stella Brunberg ströhö

I Sverige råder stor brist på bland annat klasslärare och timlärare. Från Eskilstuna kommun har man nu riktat blickarna mot Åboregionen, och på en rekryteringsmässa söker man lärare bland annat i matematik, kemi, fysik, biologi, geografi, samhällslära, historia, religion och teknik.

- Vi står inför en rekryteringskris i Sverige, säger Lisa Edholm som är utvecklare och biträdande rektor inom Eskilstunas barn- och utbildningsförvaltning. Vi vill vara modiga och tänka på ett annat sätt än vi tidigare gjort när vi rekryterat pedagoger till våra skolor. Steget från Finland till Sverige har tagits av många människor i tidigare generationer som sökt arbete.

Friskolorna i Sverige har sedan tidigare lockat finländska lärare till sina led, men nu tar också de rikssvenska kommunerna upp kampen om de välutbildade lärarna i Finland.

Eskilstuna kommun märkte att siffrorna i antalet lediga jobb i relation till utbildade lärare pekade åt olika håll i Sverige och Finland, och nu har de startat sin första rekryteringskampanj i Åbo.

Eskilstuna kommun är först på plats i Åbo och rekryterar lärare. Västerås, Upplands-Väsby och Boden är andra kommuner som inom kort kommer att börja rycka i våra lärare som har ett väldigt gott rykte i Sverige.

- Vi är intresserade av de goda resultat ni har i skolan i Finland, säger Edholm. Det vi kan locka med är att vi jobbar tillsammans. Det är ett kollegialt jobb, inte ett ensamt arbete.

Utvecklingen i Sverige är att lärarbristen i hela landet blir mera skriande för var år som går, att jämföra med Finland där vi för tillfället har närmare 8 000 arbetslösa lärare.

Eskilstuna, som ligger en timme från Stockholm, har cirka 100 000 invånare och för tillfället ett hundratal lediga lärartjänster, så steget dit är inte så stort för den som vill prova på Sverige. En sak som också kan locka är att Eskilstuna kallas sverigefinländarnas huvudstad.

Jesper Alm intervjuade HR-konsult Catharina Jalkebo och verksamhetsutvecklare Lisa Edholm.


Läs också

Nyligen publicerat - Åboland