Hoppa till huvudinnehåll

Fem virala fejk-nyheter från valet i USA

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Hillary Clinton,Donald Trump,Clinton,Trump, Presidentvalet i USA 2016,valdebatt

USA:s presidentval var drömmen för alla som gärna skapar falska nyheter. Det tudelade landet och dess polariserade politik var en perfekt grogrund för två skilda läger som främst trodde på det egna lägrets budskap. Att lura de här åsiktsbubblorna är inte särskilt svårt.

Finska Yles Valheenpaljastaja sammanställde några exempel på virala bluffnyheter – både före och efter valet.

1. Fejkad journalist twittrar falskt

Fotbollsjournalisten Simon Rowntree twittrade att Trumps anhängare firade på Manhattan och ropade ”Vi hatar muslimer, vi hatar svarta, vi vill ha vårt land tillbaka”. Tweeten har delats över 140 000 gånger.

En skärmdump från sajten Buzzfeed om Simon Rowntrees fejkade profil.
En skärmdump från sajten Buzzfeed om Simon Rowntrees fejkade profil. Bild: Skärmdump från Buzzfeed/Yle Twitter

Simon Rowntree är inte en riktig journalist och antagligen heter personen bakom kontot något annat. Rowntrees profil är fejkad. Profilen påstår sig jobba för Forest Echo News, men på den sajten finns inte en enda nyhet. Rowntrees bild härstammar från en bildbank.

Skärmdump från sajten Echo News.
Skärmdump från sajten Echo News. Bild: Skärmdump från sajten Echo News/Yle fejknyhet

Twitter har raderat kontot men ”Rowntree” har skapat en ny profil med samma namn.

2. KKK festade inte på bron

En kort stund efter Donald Trumps valseger blev ett foto viralt på Twitter. Bilden i tweeten påstods föreställa Ku Klux Klan-medlemmar som firade på en bro i Mebane i North Carolina.

På bron fanns nog Trumpanhängare, men de var inte iklädda i KKK-huvor och de hade inte heller några andra kännetecken som kopplade dem till klanen. De viftade med Trumpflaggor och en del kännetecken som kopplas till kristendomen.

Em skärmdump av en tweet som försöker motbevisa den falska nyheten om KKK-medlemmar.
Em skärmdump av en tweet som försöker motbevisa den falska nyheten om KKK-medlemmar. Bild: Skärmdump av en tweet/Yle Ku Klux Klan,Twitter

Den lokala tidningen The Times-News journalist var på plats på bron. Hon skrev en artikel om de firande Trumpanhängarna och försökte motbevisa de falska ryktena på Twitter.

Den ursprungliga tweeten är borttagen men den delades över 50 000 gånger innan den raderades.

Skärmdump av tweet som motbevisar nyheten om KKK-anhängare som hejar på Trump.
Skärmdump av tweet som motbevisar nyheten om KKK-anhängare som hejar på Trump. Bild: Skärmdump av tweet/Yle Twitter

3. Rösta på Hillary med sms!

Bedragare försökte få Hillary Clintons anhängare att stanna hemma under valdagen. Betalda annonser som uppmanade till att rösta på Hillary via sms spreds på Twitter. Det var ändå inte alls möjligt att rösta via sms och de som sms:at sin röst till den falska annonsens nummer har inte röstat alls.

Skärmdump av Washington Posts nyhet om de falska annonserna om att sms-rösta på Hillary Clinton.
Skärmdump av Washington Posts nyhet om de falska annonserna om att sms-rösta på Hillary Clinton. Bild: Skärmdump av Washington Posts nyhet/Yle Hillary Clinton

4. Ivanka Trump sa att hennes pappa inte lämpar sig som president (det sa hon inte)

Strax före valet spreds en upprörande nyhet: Donald Trumps dotter Ivanka sa i en intervju att hennes pappa inte lämpar sig som president. Det sa hon så klart inte.

Skärmdump av sajten Snopes nyhet som bevisar att nyheten med Ivanka Trump är falsk.
Skärmdump av sajten Snopes nyhet som bevisar att nyheten med Ivanka Trump är falsk. Bild: Skärmdump av nyheten på sajten Snopes/Yle fejknyhet

Sajten Snopes som jobbar med att motbevisa falska rykten på nätet berättar att historien härstammar från satirsajten The Good Lord Above – vars namn i sig redan borde väcka en misstanke om nyhetens äkthet.

Sajtens Facebook-sida heter rätt och slätt God. Sajten har över tre miljoner gillare på Facebook och över 180 000 följare på Twitter.

Skärmdump av sajten The Good Lord Aboves tweet med nyheten om Ivanka Trump.
Skärmdump av sajten The Good Lord Aboves tweet med nyheten om Ivanka Trump. Bild: Skärmdump av sajten The Good Lord Aboves tweet/Yle Ivanka Trump,fejknyhet

5. Trump anser att republikanerna är dumma (kanske inte)

En populär meme baserad på en gammal intervju har snurrat runt i cyberrymden flera varv inför valet och efteråt. Enligt memen har Donald Trump 1998 i tidningen People sagt att om han någon gång skulle ställa upp som presidentkandidat skulle han göra det för republikanerna eftersom de är så dumma att de skulle tro på allt.

People har inte intervjuat Trump 1998. Bilden i memen härstammar däremot från en tv-intervju från 1988.

Meme med falskt citat av Donald Trump där han påstår att republikaner är dumma.
Meme med falskt citat av Donald Trump där han påstår att republikaner är dumma. Bild: Skärmdump/Yle Donald Trump,memer


Text: Johanna Vehkoo

Ursprungstexten på Valheenpaljastajas sida.