Hoppa till huvudinnehåll

I huvudstadsregionen är det vuxna som springer framför tågen

Räls i snö
Hoplax station i januari 2016 Räls i snö Bild: Yle/ Catariina Salo hoplax

Det är farligt och förbjudet att gena över järnvägsspåren. I huvudstadsregionen är det oftast fullvuxna som springer över rälsen.

En lokförares upprop på Facebook fick mycket uppmärksamhet förra veckan. Lokföraren hade sett barn leka på järnvägsspåren i Kauhava och i sista stund hade barnen sprungit bort.

I huvudstadsregionen är vuxna som har bråttom ett större problem. Det säger Trafikverkets säkerhetschef för järnvägsfunktionerna, Marko Tuominen.

- I huvudstadsregionen är det vanligen fullvuxna som går över spåren, inte så mycket barn och unga. Kanske det är en genväg till någon annan plats. Vi tror att det är vanligt att gå över järnvägsspåren för att ta en genväg, säger Marko Tuominen på Trafikverket.

Nutidens tåg är snabba och ljudlösa. Bromssträckan kan vara flera hundra meter.

- Vi har upptäckt att det sker fler olyckor och farliga situationer i tätorter där det finns bebyggelse nära järnvägen, säger Tuominen.

I hela landet sker farliga situationer varje vecka, Tuominens uppskattning är att det i huvudstadsregionen är nära ögat på järnvägsspåren ett par gånger i månaden.

- Vi försöker minska gång på spårområdet med staket men tyvärr hjälper det inte alltid, säger Marko Tuominen.

VR, Trafiksäkerhetsverket Trafi och Trafikverket förbereder som bäst en kampanj på sociala medier om hur farligt det är att röra sig på järnvägsspåren. Kampanjen lanseras i april.

Läs också