Hoppa till huvudinnehåll

Johanna Törn-Mangs: Treårige Trumpsupportern vill kasta Hillary Clinton i fängelse

Bild av Svenska Yles korrespondent Johanna Törn-Mangs.
Bild av Svenska Yles korrespondent Johanna Törn-Mangs. Bild: Yle, Christian Vuojärvi johanna törn-mangs

"Och jag slås än en gång av det djupa hatet mot denna kvinna. Det räcker inte att Trump besegrar Clinton, hon ska sättas i fängelse!", skriver Svenska Yles USA-korrespondent i en kolumn.

Jag står på parkeringsplatsen utanför en anonym rad med butiker. Detta är Plains i Pennsylvania, en ort med drygt fyratusen invånare i östra USA. Förr jobbade folk inom industrin och röstade på demokraterna. Nu har jobben försvunnit och demokraterna har förlorat sina väljare. Här röstade folk på republikanernas Donald Trump.

Det är inte varje dag ett tv-team rör sig i deras hemknutar så jag får snabbt publik, några pensionärer och ett par försäljare som ställer sig för att lyssna medan jag intervjuar folk som passerar. En av försäljarna i spritbutiken engagerar sig på typiskt amerikanskt vis, och börjar tipsa mig om vem jag borde intervjua. Plötsligt blir hon ivrig.

- Hej, du borde visa journalisten vad Jack kan, ropar hon till en kvinna som bär ut en låda med vinflaskor till sin bil.

De andra i klungan gillar tanken.

- Ja ja, säger de, visa journalisten vad Jack kan!

Jag ser mig om efter Jack och inser att det är en liten pojke, kvinnans son. Jack är inte svårövertalad, inte heller hans mamma. Det är uppenbart att den lilla pojken gjort sitt bravurnummer förr. Pojken går kavat fram till mig och kameramannen, ställer sig rakt framför mikrofonen och säger med klar och tydlig röst:

- Lock her up! Lock her up! Lås in henne!

Publiken nickar uppskattande, och upprepar vad Jack sagt.

- Lås in henne!

- Jack är bara tre år gammal, säger mamman stolt till mig.

Jag muttrar något uppskattande om den talangfulla sonen, mest för att jag inte vet vad jag ska säga. Jag hade väntat mig en sång, kanske en kullerbytta.

Men att sonen drillats i att deklarera att Hillary Clinton ska sättas i fängelse?

Nej, det hade jag inte förväntat mig.

Och jag slås än en gång av det djupa hatet mot denna kvinna. Det räcker inte att Trump besegrar Clinton, hon ska sättas i fängelse!

Och för dessa helt vanliga amerikaner är det inte alls underligt att applådera när en treårig pojke ger uttryck för detta hat.

I republikanernas kampanjlokal sitter frivilliga som ringer samtal för Donald Trump.
Lås in henne! står det på skylten som hängde på väggen i republikanernas teletjänstcentral. I republikanernas kampanjlokal sitter frivilliga som ringer samtal för Donald Trump. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016,Republikanska partiet,Valkampanj

Inte lika starkt hat mot Trump

Jag har träffat tiotals Trumpsupportrar under de senaste veckorna. Jag har alltid ställt dem samma fråga: Varför röstar du på Trump?

I kanske hälften av fallen svarar de på frågan genom att börja med att berätta varför de tycker så illa om Clinton, trots att jag aldrig ställt den frågan. Och det räcker inte att Clinton förlorar, anser många, hon ska straffas.

Lock her upp, lås in henne! Jag har hört den frasen tiotals gånger.

Jag har också träffat tiotals Clintonsupportrar. Där finns inte samma hat mot Trump. De kan tycka att Trump är farlig och löjlig, de kan känna avsmak, ilska och rädsla, de kan tycka att han är en idiot och protestera mot att han blivit vald till president, men hatar de honom?

Det är inte min erfarenhet.

Faktakoll: Clinton hör till de ärligaste politikerna

För en finländare är det svårt att förstå hatet mot Clinton. Folk säger att de hatar henne för att hon ljuger, men det som Clinton sagt har granskats av faktakollare i flera sammanhang, och hon är faktiskt en av de ärligaste toppolitikerna i USA.

Människor säger att de hatar henne för att hon är en del av den föraktade makteliten, men det var hon inte ensam om bland dem som kandiderade i primärvalet.

Många säger att de hatar henne för att hon är falsk och korrumperad, och att de inte litar på henne, och visst kan man tycka det. Men glöm inte att hon besegrades av en man som kopplats ihop med fejkuniversitet och fejkföretag, som beskyllts för fejkvälgörenhet och som vägrar ge ut sina skatteuppgifter.

Och det har funnits fall med raderade e-postmeddelanden och privata e-postservrar inom den amerikanska politiken förr, bland annat under Bushadministrationen, men utan att det blivit något större hallå.

Ingen har ens kommit på tanken att kasta någon i fängelse för det.

Sexism och åldersdiskriminering

Då det gäller hatet mot Clinton känns det som om det inte skulle handla om substans, utan snarare om en känsla av att Hillary Clinton inte går att lita på. Det är något ogripbart i hennes utstrålning som gör att folk inte tycker om henne. Det har sagts att hon är alltför stel och formell, alltför sakorienterad. Hon bjuder inte på sig själv, sägs det.

Visst kan man kritisera henne för det, men många experter är överens om att det också handlar om att hon är kvinna, och dessutom en äldre kvinna. Kvinnor som är framgångsrika inom områden som domineras av män betraktas ofta som beräknande och mindre trovärdiga, visar forskning.

Och medan en äldre man uppfattas som stark och klok, så gäller inte detsamma för en äldre kvinna. Äldre kvinnor förväntas vara osynliga, men det är inte Hillary Clinton, utan hon tvingar folk att se henne. Och det föder ett hat.

USA är föregångare inom många områden, men då det gäller jämställdhet har de nordiska länderna kommit betydligt längre. Bara tjugo procent av kongressledamöterna i USA är kvinnor.

USA har aldrig haft en kvinna som president. Det är ingen slump.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes