Hoppa till huvudinnehåll

Kvarnbackens skola i Borgå friskförklarades - nu finns nya misstankar om dålig inneluft

Kvarnbackens skola under vinter
Kvarnbackens skola under vinter Bild: Yle/Jeannette Lintula lågstadieskola

Föreningen Hem och Skola slår nu larm om problem med inomhusluften i Kvaba i Borgå. Personalen på skolans eftis har under hösten lidit av olika symptom, som huvudvärk och sjuka ögon.

Skolans eftermiddagsverksamhet, som drivs av Hem och Skola, håller till i källaren i den så kallade lilla sidan. Eftispersonalen kontaktade rektor Anne Smolander om hälsoproblemen i början av oktober. De ombads då uppsöka arbetshälsovården.

- Det har snart gått två månader sedan skolan kontaktades för första gången, säger Cecilia Holmén-Lönnberg, ordförande för Kvarnbackens Hem och Skola. Nu borde något snart börja hända.

Skylt framför Kvarnbackens skola
Skylt framför Kvarnbackens skola Bild: Yle/Jeannette Lintula lågstadieskola

En andra anmälan till rektorn gjordes av Hem och Skola den första november.

- Jag tycker det är oroväckande att ingen tycks ta notis om problemet. Med tanke på att vi har över 400 elever samt personal i skolan borde saker och ting redan utredas.

Enligt Cecilia Holmén-Lönnberg har många elever och en del vuxna lidit av huvudvärk under hösten.

Rektorn informerar om vidare åtgärder

Rektor Anne Smolander säger att hon har gjort en anmälan till staden om bekymren på skolan.

Förra torsdagen hade hon ett möte på skolan tillsammans med arbetsskyddet, arbetshälsovården och projektchef Tony Lökfors från lokalitetsledningen.

– Han skulle diskutera vidare åtgärder med sin chef. Orsakerna till att vi har de här symptomen fortfarande måste ju redas ut så att man kan åtgärda det på riktigt, säger Smolander.

Den enda åtgärden som hittills har vidtagits är att ventilationen är på till hundra procent också på nätterna.

Enligt Smolander ligger bollen nu hos lokalitetsledningen. Hon kommer att informera föräldrarna bara hon vet vad som ska ske.

Ingång till Kvarnbackens skola
Ingång till Kvarnbackens skola Bild: Yle/Jeannette Lintula grundskola

Utbildningsdirektör Rikard Lindström kan också bekräfta att Kvarnbackens skola i höst har gjort två anmälningar om dålig inneluft till stadens lokalitetsledning.

- Den senaste är gjord för en till två veckor sedan, säger Lindström. Båda anmälningarna handlar om samma problem. Det finns en oro för inomhusluften i Kvaba.

Enligt utbildningsdirektör Rikard Lindström har också några rum nära matsalen utpekats i de gjorda inneluftsanmälningarna.

Att lokalitetsledningen skulle ha sammansatt en arbetsgrupp för att reda ut frågan känner han inte till.

Kvarnbackens skola i Borgå
Hela Kvarnbackens skola gemomgick en stor renovering för fem år sedan. Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström Borgå,kvanrbackens skola renoveras

För fem år sedan renoverades hela Kvarnbackens skola på grund av fuktskador och mögel.

- Själv har jag haft den positiva inställningen att renoveringen lyckades bra, över förväntan, säger Lindström.

Att det nu behövs inomhusluftsutredningar bekymrar.

- Visst är det här oroande. Samtidigt måste vi komma ihåg att det kan finnas många olika orsaker till dålig inomhusluft. Det är ännu allt för tidigt att veta något om dem.

Konsult ska utreda problemen

Projektchef Tony Lökfors berättar att lokalitetsledningen har beslutat att anlita en konsult som ska utreda inomhusluften.

Beställningen är ännu inte gjord eftersom Lökfors först måste gå igenom de experter Borgå har kontrakt med för att kolla vem som lämpar sig bäst för uppdraget.

I det här skedet kan han inte säga mer om tidtabellen.

– Vi gör hela tiden mindre ingrepp i skolan då det dyker upp problem. Just nu håller vi bland annat på och sanerar värmeväxlarrum och tätar en del av rummen, säger Lökfors.

Artikeln uppdaterad 15.11.2016 kl. 6:55 med Anne Smolanders kommentarer och 8:15 med Tony Lökfors kommentarer.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland