Hoppa till huvudinnehåll

Obama tar farväl av Europa - tackar grekerna för deras flyktingengagemang

Premiärminister Alexis Tsipras och president Barack Obama i Aten.
Premiärminister Alexis Tsipras och president Barack Obama i Aten. Premiärminister Alexis Tsipras och president Barack Obama i Aten. Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS Barack Obama,Alexis Tsipras,Grekland,Aten

USA:s president Barack Obama var i Aten på tisdagen. Grekland var den första anhalten på hans avskedsturné i Europa som USA:s president.

Under sitt besök prisade Obama Greklands stora engagemang i flyktingfrågan.

- Hundratusentals migranter - många av dem på flykt undan krig - har blivit en stor utmaning för hela EU. Jag vill tacka det grekiska folket för de humanitära insatserna och den enastående medkänsla som flyktingarna har fått av grekerna, sade Obama.

Över en miljon människor tog sig ifjol vidare norrut via Grekland. Det krisdrabbade Grekland har kämpat med att försöka härbärgera massvis med flyktingar som strandsattes då nordliga stater stängde sina gränser tidigare i år.

Trots EU-fonder och olika slag av stöd är situationen i de överbefolkade grekiska flyktinglägren svåra. Biståndsorganisationer säger att förhållandena nu snabbt måste förbättras innan det kalla vädret slår till.

Grekland fick beröm för Natobidrag

President Obama berömde också Grekland för landets finansiella band till Nato. Grekland hör till de få länder som ger Nato 2 procent av bnp. Obama har försökt övertyga Natos medlemsländer att lägga ut mera pengar på Natos försvar. USA:s nyvalda president Donald Trump föreslog under sin valkampanj att USA skulle granska noggrannare de summor som Natos medlemsländer bidrar med med tanke på vilket försvar Nato kan tänkas erbjuda.

Enligt Obama är Nato mycket nödvändigt för den amerikanska säkerheten.

Obama anser att Grekland behöver lättnader i återbetalningen av sina skulder, och att också andra strategier borde övervägas för att få Greklands ekonomi på fötter. Enligt honom har de reformer som Greklands regering genomfört inte varit lätta men nog nödvändiga för att landets ekonomi på lång sikt ska kunna bli mer konkurrenskraftig.

Tsipras vill inte kritisera Trump

Greklands premiärminister Alexis Tsipras sade att han inte vill ansluta sig till vissa andra europeiska ledare i deras kritik mot USA:s nyvalda president Donald Trump. Tsipras konstaterade vid en gemensam presskonferens med Obama att Trump nog uppvisade ett aggressivt beteende under valkampanjen men att han föreställer sig att Trump kommer att agera på ett annorlunda sätt då han väl har tillträtt sin post.

Tsipras sade också att många har befarat att Trump radikalt kommer att ändra på USA:s utrikespolitik - men att man trots dessa farhågor ska bygga broar - inte murar.

Obama fortsätter till Berlin för att träffa europeiska ledare

I morgon fortsätter Obamas turné till Berlin där han träffar förbundskansler Angela Merkel.

Han träffar också Frankrikes president François Hollande, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Italiens premiärminister Matteo Renzi under sitt Berlinbesök.

Efter sitt besök i Berlin åker Obama vidare till Latinamerika.

President Barack Obama i Aten - på avskedsturné i Europa.
President Barack Obama i Aten - på avskedsturné i Europa. President Barack Obama i Aten - på avskedsturné i Europa. Bild: EPA/WASSILIS ASWESTOPOULOS/POOL Barack Obama (senior),Aten,Grekland
USA:s president Barack Obama och Greklands president Prokopis Pavlopoulos.
USA:s president Barack Obama och Greklands president Prokopis Pavlopoulos. USA:s president Barack Obama och Greklands president Prokopis Pavlopoulos. Bild: EPA/ALEXANDROS VLACHOS Barack Obama,Grekland,Aten,Prokopis Pavlopoulos