Hoppa till huvudinnehåll

Pargas varken höjer eller sänker skatten

Fullmäktigemöte i Pargas.
Inkomstskattesatsen i Pargas kommer att förbli 19,75 procent. Fullmäktigemöte i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus stadsfullmäktige i pargas

Stadsfullmäktige i Pargas slog fast skatten för år 2017. Både förslag om att höja och sänka skatten röstades ner.

Inkomstskattesatsen i Pargas kommer att förbli 19,75 procent. Det beslöt stadsfullmäktige på tisdagens möte.

Inkomstskatten i Pargas har inte höjts sedan år 2013. Då höjdes skatten från 19,25 procent till 19,75 procent som gäller idag.

Stadsfullmäktige beslöt också att inte ändra fastighetsskatten. Den allmänna fastighetsskatteprocenten förblir 1,50 procent och skatten för stadigvarande bostäder 0,47 procent. För övriga bostadsbyggnader är skattesatsen 1,50 procent och för obebyggda byggplatser 3,00 procent som tidigare.

Förslag om att höja inkomstskatten och sänka fastighetsskatten röstades ner

Under diskussionen föreslog De grönas Cornelius Colliander att inkomstskatten höjs till 20,0 procent för år 2017.

- Det ser ut som att vi kommer att förlora vår beskattningsrätt. Vi borde därför redan nu överväga vilket skattesats vi ska ha. Jag är rädd för vad som kommer att hända om vi väntar till nästa år, säger Colliander.

Förslaget understöddes av partikollegorna Carita Henriksson och Kyösti Kurvinen från SDP och SFP:s Sverker Karlsson. Collianders förslag förlorade med rösterna 31 mot 11 och en frånvarande.

Sverker Karlsson föreslog då en sänkning av den allmänna fastighetsskatten från 1,5 procent till 1,4 procent.

- Jag sa det i fjol och jag säger det nu igen. Den allmänna skattesatsen hämnar investeringar här i Pargas. Skillnaden till genomsnittet i landet som ligger på 1,0 procent är stor, säger Karlsson.

Stadsdirektör Patrik Nygrén höll med om att en sänkning kunde vara bra för företagarna men frågade sig hur man i så fall skulle kompensera sänkningen.

- I rena pengar faller 370 000 euro bort om vi sänker skatten från 1,5 till 1,4 procent, säger Nygrén.

Karlssons föreslaget understöddes av Samlingspartiets Ted Bergman, men röstades ner med rösterna 38 mot 4 och en frånvarande.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland