Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler har installerat vargstängsel

Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Arkivbild. Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland. Bild: Yle/Harri Alanne varg,Vargjakt,vargskräck

Allt fler har låtit installera vargstängsel i Kust-Österbotten. Sedan flera tamdjur i somras blev rivna av varg var det många som skaffade elstängsel för att hålla vargen borta från tamboskapen.

- Tiotals kilometer stängsel har blivit utdelade framför allt söder om Vasa. Det är nog enda sättet man kan skydda sina tamdjur mot vargangrepp att ha ordentliga elstängsel, för elstängsel respekterar vargen, säger jaktchef Stefan Pellas på Finlands Viltcentral i Kust-Österbotten.

Nu har vargen slagit till igen, senast på onsdagen i Laihela, då två kalvar revs till döds.

Spår i snön

Vargar har också iakttagits under hösten längs kusten. Bland annat har man gjort sporadiska vargobservationer i Närpes och Pedersöre och Karlebyomårdet.

Nu när det har kommit snö är det lättare att få syn på spår av varg. Det är mera sällan man lyckas göra synobservationer.

- Vi börjar få bättre koll på dem då vi får snö och man kan se snöspår. På senhösten då det är mörkt görs få observationer. Man ska ha tur om man ser en varg som går över en väg till exempel, säger Stefan Pellas.

De mest akuta platserna fick stängsel

Intresset för att installera elstängsel nu aktualiserades i och med att vargen rev får i Österbotten senaste sommar, bland annat i Närpes och Malax.

- Allt är inte ännu inhägnat, men vi har försökt åtgärda de ställen som är mest akuta. Nu går det inte mera eftersom tjälen ligger djupt. Enda möjligheten att skydda boskapen är att föra in den. Men de är ju inte på bete så här års heller.

Vargen har ökat i antal främst i västra Finland, där det inte har funnits varg på många år.

Det är ungefär tio år sedan vargen senast var igång med att riva tamboskap i Kust-Österbotten. Efter den gången var det många som satte ut elstängsel. Nya jordbrukare har kommit till sedan dess.

Kalvar revs i Laihela

Polisen har på onsdagen fått in anmälningar om vargobservationer i Poola i Laihela. Två kalvar har dödats och en kalv är försvunnen.

Polisen följer med situationen och kommer vid behov att samarbeta med rovdjurskontaktpersoner i området, säger kommissarie Magnus Jakobsson från Österbottens polisinrättning.

Jakobsson säger till Pohjalainen att det inte finns någon orsak att vidta åtgärder för tillfället eftersom det har gått en vecka mellan vargobservationerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten