Hoppa till huvudinnehåll

"Att få återvända till Lypa känns helt underbart"

Rektor Li-Lo Söderholm vid Lyceiparkens skola i Borgå
Rektor Li-Lo Söderholm i nyrenoverade Lyceiparkens skola. Rektor Li-Lo Söderholm vid Lyceiparkens skola i Borgå Bild: Yle/Stefan Paavola Östnyland (tidning),Borgå,li-lo söderholm

Efter två år i skolbaracker har eleverna vid Lyceiparkens skola i Borgå fått lämna de tillfälliga skolklasserna på skolgården och flytta in i det nyrenoverade skolhuset.

- Vi har väntat på den här dagen i två år, så idag känns det helt underbart, säger rektor Li-Lo Söderholm.

Söderholm vill inte gå in på tekniska detaljer, men har fullt förtroende för att alla problem med inneluften nu är åtgärdade.

- Luften känns frisk och fräsch och här är mera rymd i lokaliteterna än tidigare, säger Söderholm.

lyceiparkens nyrenoverade skolhus 16.11.16
lyceiparkens nyrenoverade skolhus 16.11.16 Bild: Yle/Stefan Paavola skolhus,Borgå

Ännu är allt inte på plats

Trots att det i onsdags var officiell inflyttningsdag, betyder det inte att allt är färdigt och på sina platser till hundra procent.

- Nej, det är väl knappast aldrig som allt är som det ska från dag ett. Vi kommer under de närmaste veckorna att kolla upp olika praktiska detaljer och se hur de fungerar och vid behov fixa till dem, säger Söderholm.

En av de stora frågorna är till exempel möbleringen. Det är skäl att fundera över vilka möbler som placeras var och hur de ska grupperas för att fungera både praktiskt och stilistiskt.

Lyceiparkens skolas mat-aoch festsal i borgå
Lyceiparkens skolas matsal. Lyceiparkens skolas mat-aoch festsal i borgå Bild: Yle/Stefan Paavola festsal,Borgå,matsal
klassrum i lyceiparkens skola i borgå
Ett modernt klassrum. klassrum i lyceiparkens skola i borgå Bild: Yle/Stefan Paavola lyceiparkens skola,Borgå,klassrum

Processen fortgår till jul

Projektchef Tony Lökfors vid Borgå stads lokalitetsledning har lovat åtgärda de listor med förbättringsförslag som kollegiet vid Lyceiparkens skola med stor sannolikhet kommer att skriva under de närmaste veckorna.

- Det kommer nog att gå åtminstone till jul innan allt har hittat sin plats och innan skolans eventuella förändringsförslag är fixade. Sen måste vi förstås ta ställning till vilka av skolans förslag vi kan förändra och vilka vi inte kan åtgärda, säger Lökfors.

Skolans pesonal har under hela processen fått komma med förslag och samarbetet med lokalitetsledningen har enligt rektor Söderholm fungerat fint.

- Man har lyssnat på oss och tagit del av de visioner vi presenterat, men det har förstås inte funnits pengar till allt. Jag skulle till exempel ha velat ha lite mer konst i skolan, säger Söderholm.

eleven marcus copra i lyceiparkens skola
Marcus Copra går i årskurs nio. eleven marcus copra i lyceiparkens skola Bild: Yle/Stefan Paavola marcus copra,Borgå
Matilda Svahn & Linnea Karlsson
Eleverna Matilda Svahn och Linnea Karlsson. Matilda Svahn & Linnea Karlsson Bild: Yle/Stefan Paavola linnea karlsson,Borgå

Skönt att slippa barackerna

Också skolans elever har fått vara med i planeringen från första stund.

- De har fått granska ritningarna och komma med förslag, berättar Söderholm.

Efter två år i baracker tycker Markus Copra i årskurs nio att det känns skönt att nu få gå i skola i ett riktigt skolhus.

- Jag gillar de nya sofforna. Där ska det bli trevligt att "chilla", säger Söderholm.

korridor i lyceiparkens skola i borgå
En färgrann korridor i nya Lypa. korridor i lyceiparkens skola i borgå Bild: Yle/Stefan Paavola lyceiparkens skola,Borgå,korridorer

Tester och undersökningar fortsätter

Trots att den gamla delen nu är färdigrenoverad, behöver lokalitetsledningen ännu undersöka den nyare delen av Lyceiparkens skola. Det har nämligen rapporterats om dålig luft också i de orenoverade delarna av Lypa

- Det kommer att bli aktuellt under jullovet med tester av ventilationen. Möjligen kan vi komma igång med de testerna redan tidigare, förutsatt att skolan kan och hinner tömma den nya delen, säger Lökfors.

Kvaba-problem knappast troliga i Lypa

Finns det då risk för att det går med Lyceiparkens skola som det verkar ha gått med den nyrenoverade Kvarnbackens skola, där det nu finns nya misstankar om dålig inneluft?

- Man ska förstås aldrig säga aldrig, men det är knappast troligt. Renoveringen av Kvarnbackens skola var inte så genomgripande som den renovering som vi nu genomfört av Lyceiparkens skola, säger Lökfors.

Vid Kvarnbackens skola sanerades källarvåningen på grund av problem med inomhusluften. I de övriga våningarna renoverade man inte konstruktionerna utan gjorde närmast funktionella ändringar.

- I Lyceiparkens skola har det däremot varit fråga om en fullständig sanering som inbegriper alla hustekniska system som ventilation och värme. De bitarna förnyades och konstruktionerna tätades, vilket förhoppningsvis ska förhindra luftflöden genom konstruktionerna, förklarar Lökfors.

Lypas gymnastiksal
Gymnastiksalen tas ibruk nästa vecka. Lypas gymnastiksal Bild: Yle/Stefan Paavola lyceiparkens skola,Borgå,gymnastiksalar

Köket ska fungera på måndag

Det som ännu inte har tagits ibruk i Lyceiparkens skola, är köket och gymnastiksalen.

- Orsaken är att kosthållet behöver se över sina rutiner. Bland annat ska diskmaskinen kalibreras på nytt eftersom den inte har varit i användning på länge. På fredag ska köket vara startklart, och på måndag ska köket kunna göra de första matportionerna, säger Lökfors.

Tidtabellen för gymnastiksalen är den samma. Orsaken till att den inte kan tas ibruk före måndag är att skolans nya möbler förvarats där och att den därför inte är städad ännu.

Den nya Lyceiparkens skola är nu knappa 7 000 kvadratmeter stor och har kostat 11 miljoner euro att renovera.