Hoppa till huvudinnehåll

Aurorahallen i Borgå hålls öppen tills vidare

Aurorahallen i Borgå med det gröna konstgräset framför hallen som kontrast till den vita snön.
Aurorahallen i Kokon hålls öppen under kontinuerlig övervakning. Aurorahallen i Borgå med det gröna konstgräset framför hallen som kontrast till den vita snön. Bild: Yle/Lone Widestam innebandyhall

Borgå stad meddelar att Aurorahallen i Kokon hålls öppen tills vidare.

Det är ändå klart att taket på hallen inte uppfyller nuvarande bestämmelser. Aurorahallen måste därför repareras så snart som möjligt, säger stadens lokalitetsdirektör Börje Boström.

– Att hålla hallen öppen förutsätter kontinuerlig uppföljning av läget, snömängden samt starka vindar. Vid till exempel en stormvarning kommer vi att stänga hallen.

Aurorahallen kommer inte att stängas genast så som Borgå stad gjorde med Ungdomsishallen. Nu testar staden först hur effektivt och pålitligt det går att hålla taket fri från snö.

Aurorahellen uifrån, med stängsel runt och lapp med tillträde förbjudet.
Aurorahellen uifrån, med stängsel runt och lapp med tillträde förbjudet. Bild: Yle/Lone Widestam kokon

Staden testar en maskin som sopar bort snön med hjälp av en borste som har fästs i en lyftbom på en lastbil. Därtill kompletteras snöröjningsarbetet för hand. Om systemet fungerar på ett pålitligt sätt, behöver staden inte stänga hallen.

Utredningen av takkonstruktionerna på Aurorahallen och Ungdomsishallen gjordes av Sweco Rakennetekniikka Oy.

Lena Törnqvist står inne i Aurorahallen med innebandyspelare i bakgrunden.
PSS Lena Törnqvist är nöjd med Borgå stads beslut. Lena Törnqvist står inne i Aurorahallen med innebandyspelare i bakgrunden. Bild: Yle/Lone Widestam törnqvist

Lena Törnqvist, lagledare för PSS damer, är nöjd med stadens beslut.

- Det var ett jättepositivt beslut. Om hallen hade stängts hade det ställt till stora organisationsproblem både för oss och för alla andra lag. Man hade varit tvungna att boka om matcher och träningar och det finns ju inte överlopps hallar i Borgåtrakten.

För ett år sedan måste spelarna be brandkåren täcka in halltaket med presenning då det läckte in vatten på spelplanen inför en match, berättar Lena Törnqvist.

Innebandyturnering, match mellan Strömborgska skolan och Helsinge skola.
Aurorahallen används flitigt av innebandyspelare (arkivbild) Innebandyturnering, match mellan Strömborgska skolan och Helsinge skola. Bild: Yle/Fredrika Sundén aurorahallen

Läs också