Hoppa till huvudinnehåll

Billnästema och öppet hus i arkivet

arkivpärv uppslagen billnäs bruk
arkivpärv uppslagen billnäs bruk Bild: Yle/Monica Slotte pojo lokalhistoriska arkiv,Fiskars museum

Pojo lokalhistoriska arkiv i Fiskars bjöd i tisdags på föreläsningar och en möjlighet att bekanta sig med samlingarna.

Allt går inte att googla fram men det kan kanske hittas i det lokala arkivet. Det kan handla om vad sångföreningen köpte på Sverigeresan, hur en familj såg ut och levde eller hur mycket en arbetare förtjänade.

Forskaren Matias Kaihovirta samtalar med ortsbon Göran Kämpe.
Forskare Matias Kaihovirta resonerar med besökaren Göran Kämpe. Forskaren Matias Kaihovirta samtalar med ortsbon Göran Kämpe. Bild: Yle/Monica Slotte göran kämpe,Fiskars museum

- Pojo lokalhistoriska arkiv var och är en guldgruva. Här har jag tillbringat många timmar. Jag hittar fortfarande viktig information och nya uppslag, förklarar filosofie doktor Matias Kaihovirta som har skrivit sin doktorsavhandling om arbetarna i Billnäs.

Kaihovirta föreläste om Billnäs under arkivdagen, likaså historikern Kim Björklund.

Detaljrikt och nära

Enligt Matias Kaihovirta är fördelen med ett litet arkiv dess tillgänglighet. Det är lätt att arbeta här, man har relativt fria händer och får god hjälp av personalen.

Arkivpärmar på hylla
Många minnen på hyllorna i Fiskars. Arkivpärmar på hylla Bild: Yle/Monica Slotte arkivdag,Fiskars, Raseborg,Fiskars museum,arkivmaterial

Billnäs bruk grundades för 375 år sedan och mycket av det som återfinns i det lokala arkivet handlar om vardagen i bruksmiljöerna.

Många av de lokala föreningarna har varit mycket aktiva och verksamma och det syns också i arkivets material, förklarar arkivarie Maria Ollikainen vid Pojo lokalhistoriska arkiv som fungerar i anslutning till Fiskars museum.

Arkivarie Maria Ollikainen invid dokumentskåp
Arkivarie Maria Ollikainen tar gärna emot donationer med lokal anknytning. Arkivarie Maria Ollikainen invid dokumentskåp Bild: Yle/Monica Slotte arkivarie maria ollikainen,Fiskars museum,Raseborg

- Här finns mycket noggranna handskrivna referat över ansvarspersoner, verksamhet och utgifter. Vi får material som donationer från föreningar och privatpersoner men museipersonalen dokumenterar också samtiden genom intervjuer och fotografier.

Egen täppa intresserar

En handfull engagerade ortsbor hade tittat in för att bekanta sig med de lokalhistoriska samlingarna under arkivdagen i tisdags.

arkivmaterial
Billnäs har en engagerande historia. arkivmaterial Bild: Yle/Monica Slotte pojo lokalhistoriska arkiv,Fiskars museum

Billnäsbon Rauno Nikkanen sökte sitt hus som är byggt 1880 men fotografiet han hittat är taget tidigare än så.

- Det är ofta så att man har fotograferat mera kända byggnader och centrala delar i bruket medan de omkringliggande områdena inte är lika väl dokumenterade.

Ortsborna Rauno Nikkanen, Riikka Niemistö och Arja Aminoff studerar arkiv.
Rauno Nikkanen, Riikka Niemistö och Arja Aminoff vill veta hur det var förr. Ortsborna Rauno Nikkanen, Riikka Niemistö och Arja Aminoff studerar arkiv. Bild: Yle/Monica Slotte arja aminoff,Fiskars, Raseborg,Fiskars museum

En annan Billnäsbo, Arja Aminoff tittade efter bilder och historisk information om de gamla byggnaderna norr om ån, kring Billnäs plantskola.

- Här finns nog intressanta saker, också sånt som jag har glömt bort. Vissa byggnader har ju rivits och det ser annorlunda ut där idag.

gammalt arkivmaterial
Skattkistor för historieintresserade gammalt arkivmaterial Bild: Yle/Monica Slotte pojo lokalhistoriska arkiv,Fiskars museum

Arkivarie Maria Ollikainen plockar fram en pärm ur en pinfärsk donation. Här hittar Aminoff plantskolans bokföring från 1949.

- Här finns så mycket att se så jag får nog göra ett nytt besök. Fiskars historia är ju också intressant, konstaterar Arja Aminoff.

Pojo lokalhistoriska arkiv vid Åkerraden 11 i Fiskars är öppet varje tisdag mellan 15 och 18.

Fiskars museum och lokalhistoriska arkivet