Hoppa till huvudinnehåll

Bob Dylan kommer inte till Nobelfesten

Bob Dylan på en ceremoni för att motta en frihetsmedalj.
Bob Dylan. Bob Dylan på en ceremoni för att motta en frihetsmedalj. Bob Dylan

Nobelpristagaren Bob Dylan kommer inte till Stockholm för att ta emot litteraturpriset, meddelade Svenska Akademien på onsdagen.

- Igår kväll fick Svenska Akademien ett personligt brev från Bob Dylan där han förklarar att han inte kan göra sig ledig i december och fara till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur. Han önskar att han kunde ta emot priset personligen, men andra åtaganden gör det dessvärre omöjligt. Han underströk att han känner sig oerhört hedrad av Nobelpriset, skriver Akademien.

Svenska Akademien säger sig respektera Dylans beslut. Att en Nobelpristagare inte kan resa till Stockholm för att ta emot priset är ovanligt, men inte exceptionellt.

Akademien påpekar att flera litteraturpristagare under senare tid tackat nej till prisceremonin av olika skäl, som Doris Lessing (2007), Harold Pinter (2005) och Elfriede Jelinek (2004). Alice Munro som var pristagare 2013 uteblev också. Alla dessa angav hälsoskäl som orsak.

- Utmärkelsen är ändå deras, liksom den nu tillhör Bob Dylan, skriver Akademien.

Enda kravet på pristagaren är att han måste hålla en Nobelföreläsning inom sex månader räknat från den 10 december 2016.

- Vi ser fram emot Bob Dylans Nobelföreläsning, säger Svenska Akademien.

Nobelfesten då prisen delas ut med åtföljande bankett hålls varje år den 10 december på Stadshuset i Stockholm.

Litteraturpristagaren tillkännagavs den 13 oktober. Det tog många dagar innan Dylan reagerade på beskedet. Svenska Akademien fick inte heller kontakt med honom.

Akademiledamoten Per Wästberg uttryckte sin besvikelse över Dylans uteblivna svar.

Dylan kontaktade Akademien efter två veckor och sade sig vara oerhört hedrad.

Läs också