Hoppa till huvudinnehåll

Borgåelever fick diplom för ekogärningar

En glödlampa
Släck lampan! Det är en av de gärningar som ger ett kryss i ekovanepasset som femteklassisterna i Borgå har fyllt i. Projektet har väckt internationellt intresse. En glödlampa Bild: Yle/Arja Lento släcka

Över hundra femteklassare i Borgås lågstadier har fått ett ekovanediplom efter den nationella energisparveckan. Idén om ett ekovanepass har utvecklats av Kevätkummun koulu i samarbete med Vårberga skola och har väckt intresse på andra sidan Atlanten.

Utvecklingsbolaget Posintra och Kevätkummun koulu utmanade även andra femmor i staden att delta och åtta skolor svarade på utmaningen.

Eleverna fick ett så kallat ekovanepass där de fyllde i gärningar som anknyter till återvinning, energibesparing och konsumtion. Under en veckas tid fick eleverna noteringar bland annat genom att återvinna sopor eller att släcka lampor som lyser i onödan.

Totalt 106 elever fyllde hemma i Ekovanepasset och returnerade det till sin lärare. Alla fick ett ekovanediplom för sin insats.

Tre presentkort lottades ut och dessutom fick en elev i varje klass ett mindre pris. Onni Lindholm vann ett presentkort till en lokal sportaffär.

Lotten gynnade också Aada Lindström och Iida Hyvärinen, som vann presentkort till en bokhandel.

två vuxna och tre barn poserar för kameran
Arto Varis från Posintra, Hannele Heiskanen-Nyström från Vårberga bibliotek poserar med barnen som vann utlottningen av pris. två vuxna och tre barn poserar för kameran Bild: Posintra ekogärningar

Testas på andra sidan Atlanten

Ekovanepasset och utbildningen för ansvarsfull konsumtion har väckt intresse ända i USA. Där provade några skolor på idén i fjol.

Nästa vår är det tänkt att evenemanget ska upprepas och att man då får med ännu flera ungdomar.

Målet är också att utbyta erfarenheter över Atlanten. Vårberga skolas miljöteam, Vårberga bibliotek och Posintra fortsätter även sitt samarbete inom omgivningslära med andra projekt under nuvarande läsår.

Artikeln uppdaterad 16.11 kl. 14:00: Det är i huvudsak Kevätkummun koulu, inte Vårberga skola, som har utvecklat ekovanepasset.