Hoppa till huvudinnehåll

Debatt om Finland 100: Det finns ännu tid att få in annat än klichéer

Barn ritar Finlands flagga med gatukritor
Ger jubileumsåret en bild av ett land med mångfald? Barn ritar Finlands flagga med gatukritor Bild: Finland 100/Suvi-Tuuli Kankaanpää finländarnas självständighetsfirande,Finlands självständighetsförklaring

Dagens debatt handlade om Finlands 100-årsjubileum. Syns den verkliga mångfalden i Finland under jubileet nästa år, bland annat i det visuella uttrycket, eller blir det en kavalkad av enbart stora manliga berättelser och Finlandsklichéer?

I debatten deltog Rita Paqvalén, verksamhetsledare på Kultur för alla som främjar mångfald och tillgänglighet i kultur, teaterregissören Ritva Siikala och informatören Johan Lindholm på jubileumskommittéen Finland 100.

Paqvalén och Siikala lyfte båda fram en oro över brist på mångfald i festligheterna, projekten och marknadsföringen.

- Det vi ser utåt av jubileumsåret handlar mycket om klassiska klichéer om finsk kultur – berättelser om krigen, maskulinitet, en viss slags natur, en viss slags musik. Mycket av det ska naturligtvis synas, men det får inte bara vara det. Då är det hemskt tråkigt, sa Rita Paqvalén.

Visuell mångfald viktig

Kultur för alla deltar i jubileumsåret med projektet Finland 100 i regnbågens färger. Målet är att stöda aktörer att ta in ett hbtq-spår i sina projekt och uppmuntra hbtq-personer att skriva in sin egen historia i arkiv. Kultur för alla lyfter fram projekten på sin hemsida.

Paqvalén föreslår att jubileumsåret gör samma sak – synliggör olika grupper mer mångsidigt. Jubileumskommittéen kan - och hinner ännu - lyfta fram små projekt och göra specialsatsningar på underrepresenterade grupper.

- Jag talar om hur vi kan skapa mångfalden i projekten också visuellt. Kan något göras något för att korrigera läget? Hur kan vi synliggöra olika grupper och se till att underrepresenterade grupper kommer fram, om det finns sådana.

Nyfinländare som jämlikar, inte exotiska blommor

Regissören Ritva Siikala har i sitt eget arbete fört samman aktörer med olika kulturell bakgrund och det anser hon att jubileumsåret borde ha gjort med ett mer aktivt grepp. Var finns alla nyfinländare?

- Och i egenskap av jämlika aktörer, inte dekorationer, sa Siikala.

Hon syftar inte på utställningar om flyktingar, utan betonar att finländare som har bott i Finland länge borde delta med egna projekt i jubileumsåret. Men det krävs arbete för att nå de här aktörerna. Det vet hon av egen erfarenhet.

- Någon måste göra arbetet, det händer inte av sig självt. De kan inte nödvändigtvis de stora strukturer som byggs upp, sa Siikala.

Enligt Siikala är den stora bilden av jubileumsåret mycket maskulin.

- Den stora bilden är väldigt maskulin och bakåttittande. Filmsatsningen Okänd soldat kan jag inte begripa. Herregud vilka fina kvinnliga konstnärer det finns i Finland och de syns ingenstans?

Jubileum enligt gräsrotsmodell

Enligt Johan Lindholm syns mångfalden i program och projekt, bland annat i projektet Startup Refugees, där asylsökande arbetar i workshops för att förbereda sig på en vardag i Finland.

- I och med att jubileet byggs nerifrån upp så är det fritt fram att kasta fram sin idé. Det finns projekt som tangerar kulturell mångfald, till exempel på svenska där man tittar på flyktingarnas situation via en utställning eller pjäs, sa Lindholm.

Hbtq-fältet synliggörs bland annat via filmen om gayikonen Tom of Finland.

Men Lindholm håller inte med om att jubileumsåret är mansdominerat.

- Jag skulle nog villa streta emot här för det finns många initiativ som inte tangerar män, krig och perkele. Till exempel ett projekt som heter Hundred, där man testar hundra olika inlärningssätt i skolan.

Debatten leddes av Stefan Winiger.