Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Ny avgift för veterinärbesök i Hangö, Raseborg och Ingå

Hund undersöks av veterinär
Klinikavgiften är den samma oberoende hur många djur som vårdas under besöket. Hund undersöks av veterinär Bild: Mikael Crawford/Yle veterinärer,hund

En klinikavgift på tio euro kan komma att införas för besök hos den kommunala veterinären i Ingå, Raseborg och Hangö. Avgiften läggs till den vanliga räkningen för ett veterinärbesök.

Tanken med avgiften är att den ska täcka en del av kostnaderna kommunen har för den lokal veterinären har mottagning i och för redskapen i lokalen.

I dagens läge går den avgift man betalar för sitt besök till veterinären, men inget av pengarna går till att betala för själva mottagningen.

Rimlig summa

När Sydspetsen har diskuterat sparåtgärder har veterinärerna själva föreslagit en sådan avgift. Liknande avgifter finns redan på andra håll i landet.

Kommunförbundet rekommenderar att avgiften är tillräckligt stor för att ge kommunen inkomster, men den borde inte utgöra en alltför stor del av veterinärkostnaderna.

Inom Sydspetsens miljöhälsa har man kommit fram till att tio euro per besök på mottagning är rimligt. Avgiften gäller inte vid besök till exempel på en gård.

16 000 i inkomster

Avgiften uppbärs inte vid vaccinering eller avlivning av djur. Om veterinärarvodet understiger 15 euro plus moms tar man inte heller ut en avgift.

Det är samma avgift oberoende hur många djur som behandlas under ett besök.

Genom en klinikavgift räknar Sydspetsens miljöhälsa med att få in 16 000 euro i inkomster. De inkomsterna täcker cirka 20 procent av kostnaderna för mottagningarna, som totalt går lös på 78 200 euro per år.

Sydspetsens miljöhälsonämnd behandlar frågan på sitt möte den 17 november.