Hoppa till huvudinnehåll

Fysiktränare oroar sig över ishockeyspelare – ”är en aning hjälplösa”

Lauri Marjamäki bakom Finlands bänk, World Cup 2016.
Lauri Marjamäkis mannar höll inte måttet i World Cup. Lauri Marjamäki bakom Finlands bänk, World Cup 2016. Bild: All Over Press Lauri Marjamäki,Finlands herrlandslag i ishockey

Sami Alalauri har jobbat med ishockeyspelare som Pekka Rinne och Jussi Jokinen. Han oroar sig ibland över det han ser. Jag vill inte tala illa om någon, men hockeyspelare och idrottare som håller på med bollsporter är kanske en aning hjälplösa, säger han till Yle.

Hockeyspelarnas fysik har varit på tapeten särskilt efter World Cup. Finland stod för ett mål i turneringen och Lejonen manglades stundvis av större och starkare spelare.

Det väcker frågan: Gör juniorerna saker och ting rätt?

– Jag oroar mig lite över hur hockeyspelare sköter sig som idrottare. Jag vill och hoppas på att det skulle finnas mer kunnande inom föreningarna, så att de unga tryggt kan ledas framåt. Så att unga förstår att göra saker själva, att inte någon alltid måste säga till dem, säger Alalauri till Yle Puhe.

Vill inte tala illa om någon, men …

Det är inte bara hockeyspelare som missköter sig, enligt Alalauri – också idrottare som håller på med bollsporter hör till syndarna. Alalauri säger att de är vana att bli tillsagda, inte att själv ta initiativ.

– Det är mycket viktigt att tillsammans med spelarna fundera på vad spelet kräver, vad som krävs för att bli bättre på planen.

Alalauri skulle gärna se tränare gå igenom träningsprogram och gymövningar tillsammans med adepterna. Att lära en idrottare att äta och vila rätt är också viktigt.

– Spelarna förstår nödvändigtvis inte när man ska träna en viss grej och varför. Därför borde tränarna noga gå igenom det i föreningarna. På så sätt lär sig spelarna och tar själv ansvar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport