Hoppa till huvudinnehåll

I Danmark är posten nästan helt digital

Danska flaggan vajar utanför lantligt hus, blå himmel.
Danska flaggan vajar utanför lantligt hus, blå himmel. Bild: Yle/Ingemo Lindroos Danmark,Dannebrogen

Den digitala brevlådan är redan i bruk i Danmark. Den typiska dansken skickar brev i pappersform bara en gång per år. Danmark står nu som modell för posten i Finland.

Förändringen kom till efter att den täta utdelningen blev allt mer olönsam för Postnord, som ansvarar för postutdelningen i Danmark. Utdelningen har gått flera år med förlust, i takt med att danskarna skickar allt färre brev.

- Den typiska dansken sänder ett brev bara en gång om året, så våra förpliktelser måste anpassas till det verkliga behovet, säger Morten O. Nielsen, som är kommunikationschef på Postnord i Danmark.

Alla myndigheter använder en digital brevlåda och de flesta privata aktörer har följt efter. Har man en giltig orsak, som att man inte äger en dator, kan man alltjämnt få myndighetsposten utdelad i pappersform.

Minskade kostnader så postlådan inte töms varje dag

Men den som önskar att ett brev kommer fram följande dag måste betala extra, en summa motsvarande 3,60 per brev.

- Det faktum att vi kan göra all sortering dagtid, och att vi inte behöver tömma varje brevlåda, varje dag, är förstås en fördel då man ser på kostnaderna, säger Nielsen.

- Men det är klart att en del medborgare inte är inställda på de digitala tjänsterna. Men det finns undantagsregler, så man kan få dispens.

Nu är tanken att få ekonomin på fötter då posten delas ut mer sällan. Samtidigt har tusentals postarbetare redan få sparken under de senaste åren.

Många har vant sig, en del är kritiska

Som ett av Europas mest digitaliserade länder är de flesta danskar vana vid att få räkningar och ärenden sköts längre i pappersform. Det är vanligt att äldre personer går på kurs för att lära sig använda de digitala tjänsterna, säger Vagn Noach, som själv är en äldre man.

- För mig är det digitala inte svårt. En del tycker det är svårt, men de kan få bra hjälp, säger Noach.

Men en del är kritiska mot att man inte får samma mänskokontakt, som när man förr gick till posten för att sända ett brev. Mida Nielsen har ingen dator och skickar alla sina brev i pappersformat.

- Så här har vi tyvärr börjat kommunicera. Folk går bara med sin mobil i handen, och talar inte längre med varann. Men skickar man brev, så får man ju svar och då talar man med varann, säger Mida Nielsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes