Hoppa till huvudinnehåll

Konsult utreder bolagisering av Jakobstadsregionens vård

Vårdpersonal på sjukhus.
Vårdpersonal på sjukhus. Vårdpersonal på sjukhus. Bild: Kalevi Rytkölä / Yle vårdpersonal

Det blev konsulten KPMG som får utreda om det är lönt att sälja ut vården i Jakobstadsregionen. 30 000 euro får KPMG för besväret. I januari avgör kommunerna om de vill privatisera vården.

Det var i fredags Jakobstads stadssekreterare Milla Kallionen valde konsulten KPMG bland tre offertgivare. KPMG fick högsta poäng utifrån pris och kvalitetskrav, säger Kallionen.

Nu vidtar arbetet att utreda vårdstrukturen i Jakobstadsregionen. Ett alternativ som ska utredas är bildandet av ett samägt aktiebolag med en privat aktör som tar över all vård.

Jakobstad, Larsmo och Pedersöre skulle få 49 procent av aktierna medan den privata parten får aktiemajoriteten. Nykarleby har meddelat att staden inte går med i ett dylikt bolag.

Det andra alternativet är att kommunerna säljer ut delar av vården. Också i det här fallet ska KPMG göra upp dokument kommunerna kan använda vid anbudsförfarandet.

Stadssekreterare Milla Kallioinen
Milla Kallionen. Stadssekreterare Milla Kallioinen Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten (historiskt landskap),Jakobstad,milla kallionen,stadssekreterare

Bolagiseringen avgörs i januari

KPMG:s utredning ska vara klar före årsskiftet. I januari 2017 avgör sedan kommunernas fullmäktige om de vill gå vidare med att bolagisera vården.

Blir det ett ja i kommunerna har KPMG option på att sköta förhandlingar och uppgörande av kontrakt. Det kostar ytterligare 30 000 euro.

Så nu är frågan. Vad kommer KPMG fram till. Bolagisera allt, delar av vården, eller ska man kanske fortsätta i kommunal regi som hittills i väntan på att landskapet Österbotten tar över?

I Pedersöre som varit pådrivande i frågan säger styrelseordförande Henrik Sandberg att privata bolag har erfarenhet och ledningssystem som ger effektiv vård.

- Vi har varit för sambolagsalternativet i Pedersöre, men återstår att se var vi landar, säger Sandberg.

Nykarleby har i sitt utlåtande sagt att något sådant bolag deltar man inte i. Nykarleby verkar föredra att förhandla om vårdens framtid med landskapet Österbotten.