Hoppa till huvudinnehåll

Maffig musik utlovas i advent

Adventskonsert i Åbo Domkyrka
Arkivbild från tidigare Adventskonsert. Adventskonsert i Åbo Domkyrka Bild: Åbo Akademis bildbank adventskonsert

Övningarna inför de traditionsenliga adventskonserterna i Domkyrkan i Åbo med manskören Brahe Djäknar, damerna i Florakören och Akademiska Orkestern är i full gång.

I år kommer koristerna tillsammans med orkestern att framföra en blandning av traditionella julsånger och såväl ny som äldre klassisk musik.

- Vi brukar ha ett stort klassiskt verk antingen i början eller i slutet av konserten. Vi brukar blanda julsånger med maffig klassisk musik, säger dirigent Ulf Långbacka.

Både Långbacka och Florakoristerna Sofia Liljeström och Jasmine Nedergård säger att de mest ser fram emot att framföra stycket Sanctus av den norska kompositören Ola Gjeilo.

I vissa stycken är körerna ackompanjerade av Akademiska Orkestern.

Ulf Långbacka spelar på en flygel
Dirigent Ulf Långbacka. Arkivbild. Ulf Långbacka spelar på en flygel Bild: Yle/Nicke Packalén Ulf Långbacka

Ett efterlängtat besök

I år kommer körerna också att göra ett besök i Österbotten. Det är frågan om en årlig så kallad periferikonsert.

- Vi brukar varje år åka till en annan ort i Finland och uppträda, säger Liljeström.

- Det är en gammal tradition som fanns redan när jag sjöng in till Brahe Djäknar 1978, säger Långbacka. Men när man gör en så pass stor satsning som en adventskonsert ändå är vill man ju så klart framföra den så många gånger som möjligt.

Nu ska körerna sjunga i Pedersöre kyrka.

- Vi åker till Österbotten utan orkester. Därför har vi många a cappella-stycken, det vill säga stycken som inte ackompanjeras av instrument, säger Långbacka. Men vår styrka är att vi har en manskör och en damkör skilt för sig och slår man ihop dem blir det också en maffig helhet.

Nästan 80 korister reser till Österbotten. Alla fyra stämmor är välrepresenterade, vilket gör att ingen stämma tar över för mycket.

- Det är nog mycket att ordna inför en konsert av den här typen, säger Nedergård. Att transportera 80 personer med buss är redan det ett projekt i sig.

Både Liljeström och Nedergård ser fram emot att få åka till Österbotten och sjunga.

- Jag har sagt åt hela min släkt att de måste komma och lyssna när vi sjunger i Österbotten, så jag tycker det ska bli jätteroligt att få sjunga inför dem, säger Nedergård.

- Jag hoppas att få känna hur en del av ens upplevelser och studietiden man har i Åbo också integreras med Österbotten, säger Liljeström.

Stämningsfulla konserter

Både Liljeström och Nedergård har sjungit i Florakören i tre och ett halvt år. De tycker båda att adventskonserterna är fridfulla.

- Min favoritdel är intåget, där vi går in parvis med ljus i handen och sjunger en speciell intågskoral. Den sätter stämningen för hela konserten, säger Liljeström.

Nedergård säger att hon minns den första gemensamma övningen med Brahe Djäknar för några år sedan.

- Basarna tog en så låg klang, så jag var helt säker på att det åskade utomhus.

Eftersom adventskonserterna är stora projekt som kräver mycket övning är koristerna tvungna att börja sjunga julsånger redan i september. Florakoristerna tycker ändå inte att det är jobbigt.

- Jag tycker så mycket om julsånger så det är bara positivt, säger Nedergård.

Konserten i Pedersöre kyrka går av stapeln lördag 19.11 kl 19.
Konserterna i Åbo domkyrka sker fredag 25.11 kl 19 och lördag 26.11 kl 20.