Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Merkel ställer upp för en fjärde period, Finlands sexåringar berättar om tillit i första barnbarometern

Elever från Mikaelskolan i Ekenäs ställer ut teckningar vid VNS på temat energispar
Elever från Mikaelskolan i Ekenäs ställer ut teckningar vid VNS på temat energispar Bild: Yle/Monica Slotte energispar,Ekenäs

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget utrikes:

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att ställa upp för en fjärde period, säger en politiker från Merkels parti kristdemokraterna (CDU). Merkel har själv inte kommenterat än.

Tusentals greker protesterade i natt mot president Barack Obamas besök i Aten. Demonstranterna tycker bland annat att USA har en för imperialistisk hållning till världen. Obama har i sin tur varnat för nationalism och tudelning.
- Vi måste övertyga människor som är rädda, arga och oroliga. Det kommer att vara ett stort prov. I framtiden måste vi kunna besluta om det vi har gemensamt, istället för att tänka på det som leder till konflikter, sade Obama då han talade till media i Aten.

Läget inrikes:

För att vi ska ha vård på svenska i framtiden blir språkmedveten upphandling avgörande, säger professor Markku Suksi vid Åbo Akademi i en intervju med Svenska Yle. Det gäller att vara noggrann när social- och hälsovårdsreformen träder i kraft.
- Det är viktigt att de som sköter upphandlingen tänkter på båda språkgrupperna på förhand så att man inte efteråt inser att kontraktet är uppgjort på tre år och ingen har beaktat hur man ska göra med de svenskspråkiga invånarna, säger Suksi.

I dag får vi också höra hur Finlands sexåringar ser på sin vardag och sitt liv då barnombudsmannen publicerar sin första barnbarometer ungefär 9:30. Ett särskilt tema för barnbarometern 2016 är tillit.

Vädret: Mest mulet och snöfall, snöblandat regn eller regn. Temperaturen varierar mellan -2 och +5 grader. På sina håll är väglaget dåligt.

Visste du att Morgonkollen är tillgänglig som avisering via applikationen Nyhetskollen? Aviseringarna kan justeras under applikationens inställningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes