Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby tror på ljusare tider

Nykarleby Stadshus
Arkivbild. Nykarleby stadshus. Nykarleby Stadshus Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Nykarleby,stadshuset i nykarleby

Nykarleby har några tuffa år bakom sig. Men budgeten för nästa år ska visa försiktiga 20 000 euro på plus. Vårdkostnaderna sjunker men investeringarna ökar.

- Det verkar som om det svänger uppåt. Men så är det alltid i Nykarleby, svängningarna är stora. Nu är det inte intäkterna som ökar utan kostnaderna som sjunker med drygt fyra procent, säger stadsdirektör Gösta Willman.

Maria Palm, Gösta Willman och Gunilla Lillbacka.
Stadsstyrelsens ordförande Maria palm, stadsdirektör Gösta Willman och stadskamrer Gunilla Lillbacka. Maria Palm, Gösta Willman och Gunilla Lillbacka. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén maria palm, gösta willman och gunilla lillbacka.

Trots lägre statsandelar, mindre skatteintäkter och stora investeringar ska Nykarleby landa på ett plusresultat 2017. I år beräknas staden landa på minus 1,2 miljoner euro.

- Vi har fått ner kostnaderna på flera områden och vi har en bra budgetdisciplin, säger stadsstyrelsens ordförande Maria Palm.

Det ser ut som om Nykarlebys sparpaket som lanserades i början av året tagit skruv.

- Nämnderna har jobbat mycket bra och sparat 600 000 euro. Konkurrenskraftavtalet, det så kallade samhällsfördraget, sänker också kostnaderna. Lönerna höjs inte och semesterpremien har skurits ner med 30 procent, säger stadskamrer Gunilla Lillbacka.

Vården blir billigare

En orsak är också att prognossiffrorna från både Vasa och Jakobstad visar att vården blir billigare.

- Vårdsamkommunerna håller redan på att anpassa kostnaderna inför vårdreformen. Specialsjukvården har blivit billigare, men det handlar också om tillfälligheter som att Nykarlebyborna varit friskare, säger Willman.

- Vi vågar budgetera så här eftersom det ser ut som om vårdkostnaderna inte drar över budgeten nästa år. Strukturerna börjar söka sin form, säger Palm.

Kommer stadsborna att märka att en nergång i servicen?

- Inte med de här besluten som tagits nu. Vad som händer efter 2019 kan ingen säga. Men i detta nu sker det inga ingrepp i servicenivån, säger Willman.

Men samtidigt satsar man mera på hemvården.

- Visst diskuterar stadsborna det faktum att vi har färre akuttider på hvc än tidigare. Vissa kan nog uppleva att servicen skurits ner en del. Men under nästa år ökar vi på kostnaderna för hemvården, det är en nödvändig utveckling med flera äldre invånare, säger Maria Palm.

Satsar på fastigheter

De stora investeringarna i Nykarleby görs på fastighetssidan. Största projekt är bygget av den så kallade Residensskolan som ska ersätta Normens skola samt renoveringen av mottagningssidan på Nykarleby hvc.

- Det är olyckligt att så stora projekt sammanfaller. Men detta tar inte staden på knä bara man har driftsbudgeten i balans, säger Willman.

Residensskolans bygge löper fram till 2019. Det blir ett projekt på mellan 7 och 8 miljoner euro. Maria Palm säger att investeringstakten i staden egentligen är för hög.

- Så är det. Men vi har samtidigt sett att det här är något vi bör göra för att skapa en bra framtida service för stadsborna, säger Palm.

Staden satsar även mera på underhåll av befintliga fastigheter. Förutom stadens två snickare tar man även in köptjänster nästa år.

- Vi har gett klart större anslag, 160 000 euro mera, för underhåll av byggnader. Fastighetsunderhållet har varit eftersatt, säger Gösta Willman.

Pälsnäringen ett orosmoment

Skatteintäkterna väntas sjunka ännu under 2017, men sen ska de stiga.

- Vi använder kommunförbundets prognoser. Men det som alltid är osäkert i Nykarleby är samfundsskatten och det stora orosmomentet är pälsnäringen som inte gått så bra de senaste åren, säger Lillbacka.

I Nykarleby hänger en tredje del av samfundskatten på just pälsnäringen. Lillbacka anser ändå att Nykarleby kommit ur den djupaste svackan.

- Vi har några stora projekt kvar att genomföra och under de kommande tre-fyra åren måste vi göra stora investeringar. Men efter det kommer vi att ha många fastigheter som är i bra skick, säger Gunilla Lillbacka.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten