Hoppa till huvudinnehåll

Oljeutsläppet i Centralparken: Räddningsverket vill inte ha utomstående hjälp

Oljebekämpning pågår i Hagabäcken i Helsingfors där flera hundra liter olja hällts ut.
Oljebekämpning pågår i Hagabäcken i Helsingfors där flera hundra liter olja hällts ut. Bild: Yle/Petteri Juuti oljebekämpning

De invånare som frivilligt hjälper till med att sanera oljeutsläppet i Hagabäcken anser att läget är allvarligare än vad myndigheterna bedömer. WWF har erbjudit sin hjälp – men räddningsverket i Helsingfors tackar nej.

Oljeutsläppet i Hagabäcken i Månsasparken upptäcktes för en vecka sedan. Hundratals liter olja har hällts ut och skadat närmiljön. Enligt förundersökningen verkar utsläppet ha varit avsiktligt.

Oenighet kring lägets allvar

De senaste dagarna har ungefär tio stycken frivilliga invånare i närområdet deltagit i bekämpningen för hand.

Enligt dem är myndigheternas bedömning av läget för optimistiskt och de anser att räddningsverket inte tar utsläppet på tillräckligt stort allvar.

Oljebekämpningsmästaren har kallat bäcken för ett dike som inte är naturligt, enligt de frivilliga. I bäcken finns öring som också leker där.

Det råder också oenighet i hur snabbt räddningsverket har agerat. Räddningsverket kritiseras för att de reagerade för långsamt och för att arbetet är otillräckligt med tanke på situationen.

Oenigheterna ledde på tisdagen till att oljebekämpningsmästaren kallade de frivilligas insats för ”idiotisk". Räddningsverket tog i ett pressmeddelande senare avstånd från kommentaren och konstaterade att frivilliga insatser alltid är välkomna.

2000 utbildade oljebekämpare i beredskap

De frivilliga hoppas nu att WWF ska skicka in sina sanerare som står i beredskap. WWF har 8000 i beredskap, varav 2000 är utbildade. Operationen skulle vara avgiftsfri för staden.

WWF:s manskap, som tillhör landets mest kunniga, deltar i operationer på myndigheters förfrågan. Men någon sådan har de inte fått från räddningsverket i Helsingfors.

WWF står ändå i beredskap att delta.

- Vi ser nu hur räddningsverkets bekämpning fortskrider, säger WWF:s havsexpert Vanessa Ryan.

Ryan var själv på plats vid bäcken i tisdags. Oljan ligger som en tunn hinna över vattnet och stenarna, vilket gör saneringen väldigt utmanande.

- Alla effektiva bekämpningsmetoder skulle vara välkomna, säger Ryan.

Misstänkt grov miljöförstöring

Oljeutsläppet i Hagabäcken i Månsasparken upptäcktes för en dryg vecka sedan. Utsläppet kommer från ett närliggande småindustriområde.

Polisen undersöker fallet som grov miljöförstöring. Utsläppet misstänks vara avsiktligt.

Bearbetning av Mikko Ritas text/Yle Uutiset