Hoppa till huvudinnehåll

Politiker om västmetron: Att byta vd ger rätt signaler

Datornanimerad bild av metrostationen Aalto-universitetet, samt hur stationen såg ut i verkligheten i juni 2016.
En dag kommer tågen att rulla så som det ser ut i den här bilden. Datornanimerad bild av metrostationen Aalto-universitetet, samt hur stationen såg ut i verkligheten i juni 2016. Bild: Länsimetro, bildbehandling av Katju Aro. Aalto-universitetet,metrostationer,Västmetron

Ut med vd Matti Kokkinen och in med Ville Saksi istället. Det beskedet kom västmetrobolaget styrelse med på måndagen. Bland beslutsfattarna i ägarstäderna Helsingfors och Esbo välkomnas beslutet, även om verkställande direktören inte ensam är ansvarig för problemen.

Att bolaget får en ny verkställande direktör har direkta följder för dynamiken inom företaget, som beslutsfattare tror att kommer att bli bättre. Det gäller att ge den nya vd:n Ville Saksi en chans, men det finns vissa kriterier, är den gemensamma melodin.

- Det enda sättet att framskrida när det gäller ett sådant här miljonprojekt är att vara öppen och ärlig. Om man döljer information så leder det till att man måste dölja mera information och då blir det knut på det hela, säger Esbo stadsfullmäktiges ordförande Maria Guzenina (SDP).

Förtroendet för Kokkinen vacklade

Förtroendet för Matti Kokkinen, som var vd för västmetrobolaget fram till i måndags, har varit på tapeten flera gånger.

- Pricken på i:et var pålägget på räkningen som kom fram samma dag som Kokkinen sades upp, att säger Mikael Eriksson, som leder SFP:s fullmäktigegrupp i Esbo.

Tuomas Rantanen (De gröna) som sitter i Helsingfors stadsfullmäktige och i HST:s styrelse - som på tisdagen beviljade extra medel för västmetrobolaget - var arg redan tidigare, och är det fortfarande.

- Det var oundvikligt att avskeda vd:n, säger Rantanen.

Pia Kauma, som leder den samlingspartistiska fullmäktigegruppen i Esbo, säger att det är svårt att veta vad den tidigare vd:n egentligen visste.

- Jag vet inte om han inte visste hur sakerna låg till eller om han inte berättade hur det var, men båda alternativen är lika dåliga.

Öppenhet a och o

I Esbo stadsfullmäktige har man diskuterat vikten av öppenhet inom verksamhet som finansieras med kommunala pengar så som aktiebolag av typen västmetrobolaget.

- Det har varit ett enormt problem att det inte har funnits någon insyn i bolaget och att den förra vd:n har pantat på information, säger Eriksson.

Informationsgången lyfts ofta upp som ett av de största problemen med bolaget, och där håller Rantanen med.

- Informationen har inte löpt. Det skulle vara bra för Saski att vara öppen för att lugna ner situationen när medborgare, media och politiker är arga.

Ville Saksi, västmetrons nya vd
Ville Saksi är västmetrobolagets nya vd Ville Saksi, västmetrons nya vd Bild: VR västmetrobolaget,Västmetron

Guzenina har förhoppningar på den nyvalda vd:n och lyfter fram att han talar varmt för öppenhet. Hon hoppas att han också kan ge en fräsch syn och nystart som företaget behöver.

- Jag ger Saksi uppmuntrande ord och önskar honom lycka till så att vi får färdigt metroprojektet utan några nya överraskningar, för vi har inte råd med nya överraskningar.

Det viktigaste är att försäkra sig om att det inte uppstår några nya förseningar, säger Kauma.

- Den nya vd:n har en bra bakgrund och det är bra att ha en ny vd speciellt med tanke på projektets nästa del, när metron ska förlängas.

Räckte det att bara byta vd?

- Det är en svår fråga. Jag skulle kanske inte vara beredd att byta ut styrelsen för västmetrobolaget helt och hållet i det här skedet, säger Eriksson.

- Det finns skäl att se över styrelsens situation, säger Guzenina.

- Att byta ut styrelsen skulle medföra praktiska problem eftersom de är mest på kartan. Det skulle kunna ge konsultbolaget ännu mera makt, säger Rantanen.

- De som vill att styrelsen ska bytas ut borde lugna sig lite, säger Kauma.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen