Hoppa till huvudinnehåll

Risikko svarar på Sipiläs brev – författarna kommenterar

Juha Sipilä
Juha Sipilä Bild: Yle / Samuli Holopainen Juha Sipilä

Den 8.11 publicerade inrikesminister Paula Risikko ett svar på den brevkampanj som medborgare riktat i första hand till statsminister Juha Sipilä angående Finlands skärpta asylpolitik. Statsministern har valt att direkt vidarebefodra breven till inrikesminister Risikko.

Risikko skriver att Finland traditionellt har hjälpt människor i utsatt ställning. Det är rätt att skydda nödställda och dem som flyr ohållbara förhållanden, säger hon. Och hon tackar för breven.

Det är viktigt och värdefullt att människor uttrycker sin oro - endast då kan vi svara på den.
― Paula Risikko

Finland agerar korrekt, asyl ska vara sista lösningen

Risikko vidhåller att asyl är en sista utväg för människor i nöd. I första hand bär varje stat ansvaret över sina egna medborgare.
Men hon hävdar att Finland agerar mänskligt och respekterar de avtal vi ingått; den som i sitt hemland riskerar att utsättas för förföljelse eller tortyr inte blir återsänd, hävdar hon.

Dock bör man observera att tortyr eller dödshot som flyktingen utsatts för inte nödvändigt är ett bevis för att personen är i fara även i framtiden.― Paula Risikko
närbild av en blyertspenna som tecknar ett öga
närbild av en blyertspenna som tecknar ett öga Bild: Yle/Hans-Peter Dhuy, Jenny Wiik teckningar

”Den som kan återvända till en annan del av sitt hemland får skydd i sitt eget land. Internflykt betyder att flyktingar kan flytta till ett annat område i sitt eget land där de är i säkerhet för dem som utgör ett hot mot dem. Internflykt är ett etablerat begrepp i flyktingrätten och baserar sig på Genèvekonventionen om flyktingars rättsliga ställning.”

Hur förvandlades Irak, Afghanistan och Somalia till säkra länder?

På frågan som många brevskrivare ställt, hur Irak, Afghanistan och Somalia plötsligt den 16.5.2016 definierades som säkra länder svarar inrikesministern så här:
”Ändringarna i de landspecifika riktlinjerna ska inte förstås så att säkerhetssituationen i länderna i fråga snabbt skulle ha förbättrats, utan det är den långsiktiga utvecklingen i utreseländerna som beaktas. Riktlinjerna baserar sig på landinformation som samlas in från olika källor och på domstolarnas avgöranden.
Hon konstaterar också att Finland som civiliserad rättstat inte har kunnat fly sitt ansvar när nu antalet flyktingar ökat i Europa i fjol på grund av utdragna konflikter i världen. ”Varje samhälle har dock sin förmåga och sina begränsningar att erbjuda skydd.”

Om man granskar Risikkos svar kritiskt så är det ett slags cirkelbevis; eftersom Migri och domstolarna avgjort att människor från dessa länder som varit utsatta för hot, tortyr och attentat kan återvända dit, så kan Migri och domstolarna även i fortsättningen följa den linjen och besluta lika.

Jag önskar er en trygg fortsättning på hösten. Låt oss ta hand om oss själva och andra.― Paula Risikko
Paula Risikko
Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Finland ska inte vara mera lockande än andra länder

Med den nuvarande asylpolitiken som hela regeringen godkänt vill man ”förenhetliga asylpolitiken” så att Finland inte ter sig mera lockande än andra länder.”
Risikko avslutar med orden:
”Jag vill ännu både på statsministerns vägnar och för egen del tacka för att ni tagit kontakt. Såsom jag konstaterade i början, uppskattar jag allas era synpunkter väldigt mycket."

Mazzarellas svar

Merete Mazzarella reagerade genom en debattartikel i Hbl med titeln ”Vad vill det säga att svara på brev?
Hon beklagar att statsminister Sipilä inte själv befattar sig med breven som riktar sig till honom, och att Risikko svarar som en byråkrat vars budskap är att det inte finns några problem.

Var finns det moraliska ansvaret?

Merete Mazzarella
Merete Mazzarella Bild: Lorna Bartram merete mazzarella

” Man borde också på regeringsnivå kunna vara öppen för en offentlig diskussion om vårt moraliska ansvar. När asylsökande som fått avslag går under jorden av fasa för att resa hem - eller rentav tar livet av sig - borde man kunna se situationen som ett moraliskt dilemma. Att se en situation som ett moraliskt dilemma är att medge att man gör fel hur man än gör och att sedan försöka tänka och känna sig fram till det minst onda alternativet.

Om inte annat borde vår regering kunna medge att det skett misstag, att människor som skickats tillbaka till otrygga länder faktiskt har dödats eller skadats."
― Merete Mazzarella

"Det enda man inte kan göra är att som Risikko påstå att allt är precis som det ska vara."

Monika Fagerholms svar

”Eftersom Sipilä tycks ha delegerat frågan som han i egenskap av landets politiska ledare inte borde kunna delegera någonstans, så ställer jag den till Er: är NI som minister, ledare, medmänniska, beredd att personligen bära ansvaret för dessa mänskors trygghet?"

Fagerholm refererar precis som Mazzarella till artiklar i Helsingin Sanomat som publicerades 4 och 5.9.2016, där personer ur Migris personal kritiserar riktlinjerna för asyl, och uttrycker sin oro över att kunna fatta rimliga beslut.
Båda skribenterna påpekar också att besvärsrätten och rättshjälpen för asylsökare skurits ned, och undrar hur det går ihop med påståendena om systemets rättvisa och felfrihet.
Författarna beklagar att Risikko inte bemöter de här konkreta frågorna.

Monika Fagerholm
Monika Fagerholm Bild: Jyrki Valkama radioteater
Ord och retorik kan mycket, men inte förvränga verkligheten.― Monika Fagerholm

Fagerholms slutkläm adresserar politikerna på det moraliska planet:

Börjar man gå över gränser så att man tycker sig ha "rätt" att i namnet av att "ta hand om sig själv" döma andra till döden är man ute på väldigt, väldigt farliga vatten, skriver Fagerholm.

Vi har, som ni vet, varit där förr, i historien. Ingen politisk ledare i något land borde ha rätt att missbruka medborgarnas förtroende och tvinga dem att vara en av dem - en finländare - som dömer vem som får leva och vem som får dö.― Monika Fagerholm

Här kan du se min dokumentär "Brev till statsminister Sipilä"

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Doppa penseln och gå på Konstrunda i Ekenäs

  Larson Österberg deltar i Konstrundan i Ekenäs.

  Bildkonstnären Larson Österberg tycker att konst ska upplevas med magen och uppskattar konstruktiv kritik. Han öppnar sin ateljé i Ekenäs under veckoslutet 19-20.8

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.