Hoppa till huvudinnehåll

Utredning: Terrafames framtid är ljus - om allt går vägen

Talvivaaras gruva
Talvivaaras gruva Bild: Talvivaara gruvindustri

Den nuförtiden statsägda Terrafame-gruvan och hela Kajanaland förutspås en mycket ljus framtid, om allt går som det ska - det vill säga om gruvan blir lönsam igen och körs med full kapacitet om några år.

En utredning som konsultföretaget Ramboll Finland Oy har gjort, på uppdrag av gruvans moderbolag, Terrafame Group, har gruvan positiva konsekvenser för såväl Kajanaland som hela Finland om gruvan och förädlingen producerar för fullt åren 2019-2023.

Konsekvenserna utvärderades i förhållande till en situation då gruvan och förädlingsanläggningen inte alls skulle existera.

Kajanaland definitiv vinnare

Kajanaland skulle dra största nyttan av Terrafame: av landskapets totalproduktion skulle gruvan och förädlingen stå för hela 11 procent, eller i pengar räknat 225 miljoner euro.

Terrafames sysselsättande effekt är också ansenlig om gruvan körs på full kapacitet - i hela Finland föds 4 300 nya årsverken, av dem 1 500 i Kajanaland.

Vidare skulle Terrafame bli en stor skattebetalare och ge klirr i statskassan, heter det i utredningen.

Sipilä tror på gruvans framtid

Juha Sipilä besöker Sotkamo
Juha Sipilä besöker Sotkamo Juha Sipilä besöker Sotkamo Bild: Yle Juha Sipilä

I förrgår besökte statsminister Juha Sipilä (C) gruvan i Sotkamo och uttryckte sig mycket positivt om Terrafames framtid. Han talade till och med om att ett "under hade skett" vid gruvan. Enligt Sipilä skulle gruvan inte längre belasta miljön.

Det här uttalandet fick De gröna att rikta skarp kritik mot regeringen som stöder en verksamhet som enligt partiet är olönsam och som förstör miljön.

De grönas ordförande Ville Niinistö passade också på att kritisera Sipilä för att ha uppträtt iklädd en stickad mössa med gruvans logo på.

Sipilä kvitterade genom att säga att man på gruvans område ska vara klädd i gruvans skyddsutrustning.