Hoppa till huvudinnehåll

Västkusten kan få en tillsynsveterinär nästa år

Sex dagar gamla kalven Albin
Arkivbild. Sex dagar gamla kalven Albin Bild: Yle/Patrick Stenbacka veckans vykort

Västkustens miljöenhet har hittills fått klara sig utan en tillsynsveterinär men nu finns det chanser att den här tjänsten kan tillsättas nästa år. Två sökande har redan uppenbarat sig och ansökningstiden går ut den 12 december.

Korsholms kommun är värdkommun för miljöenheten som omfattar sju kommuner längs kusten från Vörå till Kristinestad.

Bristen på sökande har stoppat försöken att besätta tjänsten. Regionförvaltningsverket meddelade dessutom i våras att det inte heller finns medel för tjänsten men verket backade i ett senare skede och gav sitt tillstånd till att tjänsten besätts.

Tillsynsveterinärer skall sköta djurskyddsärenden

Det behövs skilda tillsynsveterinärer eftersom de ordinarie veterinärerna annars lätt kan hamna i en jävssituation när det gäller djurskyddsfrågor.

- Vi har ordnat saken så att veterinärerna sköter djurskyddsärenden i en annan kommun än den där de verkar och samarbetar när de tycker att de är jäviga, säger miljö- och hälsoskyddschef Harriet Perus-Marander.

- Vi hinner inte förrätta valet i år, det kommer upp på det första mötet 2017, det blir i februari.