Hoppa till huvudinnehåll

Åbo granskar alla byggplatser med betong från Rudus

ÅUCS T3
Betongproblemen försenar bygget av det nya T3-sjukhuset i Åbo. ÅUCS T3 Bild: Esa Halsinaho sjukhusbygge

Alla byggplatser som betongtillverkaren Rudus har levererat betong åt ska granskas. Det säger Reima Ojala som är direktör för byggnadsinspektionen i Åbo efter att NCC meddelat att man avbryter bygget av en parkeringshall i Harpunkvarteret invid Åbo slott.

- NCC meddelade mig på onsdagskvällen om att deras egna granskningar visar att det finns stora problem med betongens hållfasthet, säger Ojala.

Betongen har levererats av Rudus som också levererat betongen till T3 sjukhusbygget. Enligt Ojala är ett problem kanske ett misstag men då samma problem uppstår två gånger kan man redan prata om en trend som måste granskas noggrannt.

- Vi kommer nu att kontakta Rudus för att granska all den betong som levererats till byggplatserna i Åbo, säger Ojala.

Enligt Ojala är ett problem kanske ett misstag men då samma problem uppstår två gånger kan man redan prata om en trend som måste granskas noggrannt.

- Det finns förstås skäl att misstänka att betongproblemen finns i hela landet så vi kontaktar också miljöministeriet som får börja utreda saken, säger Ojala.

Ingen akut rasrisk

Ojala vill i det här skedet inte tala om någon akut rasrisk ifall det visar sig att det finns fler byggplatser i Åbo dit Rudus har levererat betong.

- Vi granskar situationen men då man bygger hus så finns det många olika säkerhetsanordningar och betongen är nog ganska hård trots att den inte håller måttet, säger Ojala.

Rudus samarbetar med myndigheterna

Rudus har följt de kvalitetskriterier som finns i Finland och Europa och enligt företagets egna kvalitetskontroller har det inte varit något problem med betongen som har levererats.

- Vi samarbetar naturligtvis med myndigheterna och de berörda byggplatserna för att reda ut vad problemen kan bero på, säger regionchef Jari Lehtonen vid Rudus. Vi följer de föreskrifter som alla andra betongtillverkare följer och enligt våra utredningar så borde det inte finnas några problem med den betong som levererats till byggplatserna.

Lehtonen anser att då betongen gjuts finns det tre skeden som är viktiga. Det första är att betongen håller måttet, det andra att byggföretaget gjuter enligt föreskrifterna och det tredje att vädret är rätt för arbetet.

- Nu måste vi utreda och se var i kedjan det har uppstått problem för det är naturligtvis mycket viktigt att betongen inte är för svag, säger Lehtonen.

Artikeln uppdateras under dagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland