Hoppa till huvudinnehåll

Återanvänd skedar i festlig kandelaber

Sedan liten har jag beundrat de stora ljuskronorna som hänger i våra kyrkor. Blänkande mässing och levande ljus i flera våningar har något magiskt över sig och skapar en lugn och sakral stämning.

Våra vanliga matskedar har den perfekta formen för att på ett enkelt sätt skapa en egen ljuskrona, modell mindre!

Att återanvända gamla skedar är rätt populärt idag så det gäller att ta ett par rundor till loppiset ifall du inte är så lyckligt lottad att du råkar ha lämpliga skedar i dina gömmor. Sen är det bara att samla ihop det övriga materialet och börja på.

Det här behöver du:

  • Gamla skedar, 6 st
  • Ljushållare för ljugransljus 6 st
  • Gängstång, 5 mm tjock och ca 23cm lång + brickor och muttrar
  • 6 st skruvar med muttrar max 3,5 mm i diameter
  • Träkulor i olika storlekar
  • Mossa och lavklädda grankvistar till “stora bollen”
  • Akrylfärg
  • Målartejp
  • För upphängning: sliverfärgad järntråd + lite pärlor
  • 6 st julgransljus
  • Verktyg: tänger och borrmaskin

Gör så här:

  1. Fäst en bit målartejp på skaftet och skedbladet och märk ut var du tänker borra hålen.
  2. Borra hål i skedskaftet med 5mm borr och i skedbladet med en mindre borr, ca 3,5mm.
  3. Forma skedarna med hjälp av två tänger. Tips! Jag limmade filtbitar på tängerna för att undvika märken på skedarna.
  4. Måla träkulorna med akrylfärg i de färgnyanser du valt. Kolla hålen i träkulorna och borra upp dem till 5mm vid behov.
  5. Klipp ljushållarna itu och ta vara på själva ljushållaren. Förstora hålet till 3,5 mm.
  6. Tillverka ”spegelbollen”. Börja med att forma en boll av mossa, linda med silverfärgad spoltråd och klä över med små lavklädda grankvistar. Tips! Du kan också använda en boll av stickmassa istället för mossan.
  7. Skruva fast ljushållarna på skedbladen (skruvar 3,5mm).
  8. Börja nerifrån och plocka ihop delarna till ljuskronan: mutter – träkula – mossboll – träkula – mutter - osv…
  9. Obs! Det är viktigt att du sätter muttrar på bägge sidor om skedarna och spänner ihop ordentligt så att skedarna hålls i rätt position!

  10. Avsluta med en mutter och spänn ihop!

Häng upp kronan, sätt i ljusen och tänd – sätt dej i din favoritfåtölj och njut!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

    Lättlagad och billig vardagsmat.

    Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

  • Soppa på ugnsbakad zucchini med frasig zucchinibrioche

    Frys in höstens vardagsmat på burk.

    Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.