Hoppa till huvudinnehåll

Botnias spelartapp banar vägen till bandyguldet för Borgå Akilles

Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015.
Bandyikonen Laakkonen är Akilles "fighting face". Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015. Bild: Yle/Janne Karinkanta yle sporten,Akilles,Borgå Akilles,Sami Laakkonen

Borgå Akilles var senaste vår närmare ett bandyguld än på över 30 år. Helsingforslaget Botnia med bröderna Määttä i spetsen grusade den drömmen men nästa vår borde det äntligen vara Akilles tur.

Borgå Akilles inleder bandysäsongen 2016-17 som den största guldfavoriten. Laget fick behålla sin erfarna och målfarliga stomme samtidigt som nya lovande juniorer skall få ansvar i ligan.

– Vi vet att vi är favoriter, säger Akilles chefstränare Tomi Gröhn. Botnia har tappat sina två bästa spelare. Vi har ett bra lag men samtidigt tror jag att serien blir jämnare än den var i fjol.

bandymatch
Målvaktsspelet är en av Akilles styrkor. bandymatch Bild: Yle 2013

Efter att Akilles i våras fick nöja sig med silver, var Sami Laakkonens framtid öppen. I maj kom beskedet om att 42-åringen Laakkonen fortsätter jakten på sitt femte FM-guld i Akilles led.

– Jag var redan efter finalen ganska säker på att Sami kommer att fortsätta, berättar Gröhn. Vi kommer att vara starkare i offensiven än senaste år.

– JPS och Veiterä kommer att vara våra huvudmotståndare.

Nya unga förmågor

Akilles har lyft Casper Hänninen, Dylan Lindblad, Alexander Lindfors och målvakten Isak Skog till representationslaget. Speciellt Skog prisas och ryktet går om att Magnus Gustafsson nu har fått en riktig utmanare.

– Många lag har lyft upp nya juniorer. Det har verkligen sett bra ut på våra träningar. De unga killarna är skridskostarka, säger veteranen Raul Karlqvist som inleder sin 16:e säsong i herrlaget. Skog i målet ser riktigt vass ut.

Isak Skog i målet ser riktigt vass ut.― Raoul Karlqvist

Akilles har inför säsongstarten i ligan spelat i Världscupen och Finska Cupen. I Världscupen blev det tre förluster på tre matcher.

– Det syns så tydligt att svenskarna och ryssarna kan spela på stor is två och en halv månad tidigare än vi. Vi behöver en hall för att Finländska lag skall ha chansen.

Akilles stomme hölls intakt

Akilles fick behålla sina fyra bästa poängplockare från senaste säsong. Sami Laakkonen (21 + 10), Ville-Veikko Angeria (6 + 21), Andreas Flinck (18 + 6) och Rasmus Lindqvist 19 + 2) finns alla i laget.

De fem senaste åren har Akilles hört till toppskiktet. 2012 var Akilles femma, 2013 fyra och 2014 trea. Sedan tog Borgålaget ny fart 2015 då Akilles igen var femma för att 2016 ta silver. 2017 borde vara året då Akilles firar guldet. Då har 32 år gått sedan det senaste mästerskapet.

Att laget spelar i grönt och vitt kan ju båda gott!