Hoppa till huvudinnehåll

Brittiskt filmbolag köpte filmoptionen för Turtschaninoffs Maresi

Maresi av Maria Turtschaninoff
Maresi av Maria Turtschaninoff Bild: Yle/Catariina Salo maresi

Filmoptionen för Maria Turtschaninoffs fantasybok Maresi har sålts till ett brittiskt filmbolag.

- Någon gång tänke jag att det skulle vara trevligt att få sin bok översatt till ett annat språk utomlands. Plötsligt hände det, plus tio gånger till. Allt blev mycket större än vad jag hade vågat drömma om. Storbritannien och USA till exempel köpte tre böcker på en gång, varav två vid det laget var helt oskrivna. Maresi blivit nominerad för litterära pris i Storbritannien och nu den här filmen. På något sätt känns det som att jag inte ens hinner med själv i allt det som händer, säger Turtschaninoff.

Filmbolaget Film4 har tidigare haft framgångar med filmerna Slumdog Millionaire och 12 Years a Slave - som båda belönades med en Oscarstatyett för årets bästa film.

- Vi hoppas att det blir en film vid något skede, filmoptionen har sålts. Det betyder att bolaget har ensamrätt att utveckla möjligheterna att göra film på boken, säger Maria Turtschaninoff.

Turtschaninoffs bok Maresi vann också Finlandia Junior-priset 2014 - och var nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2015.

Det är märkligt när verkligheten överträffar alla drömmar man någonsin vågat drömma.― Maria Turtschaninoff

Handlingen i Maresi utspelar sig på en liten ö. Röda klostret är en tillflyktsort för förföljda och utsatta flickor och kvinnor där den 13-åriga Maresi har levt ett fridfullt liv i fyra år. Då sveper ondskan in över ön och hon tvingas agera.

Boken har fått goda recensioner. Översättningsrättigheterna har sålts till 17 länder. Hur känns det att vara så internationellt erkänd?

- Det känns märkligt. Jag känner inte av det i min vardag. Just nu fokuserar jag på arbetet med den tredje boken i den här serien. Men det är märkligt när verkligheten överträffar alla drömmar man någonsin vågat drömma, säger Maria.

Maria Turtschaninoff har nämnts och recenserats i internationella medier, i tidningar som The Telegraph, Daily Mail, The Financial Times och The Guardian. Hon har också intervjuats i radio av BBC.

Maria Turtschaninoff sitter i en stol i en lummig trädgård.
Maria Turtschaninoff Maria Turtschaninoff sitter i en stol i en lummig trädgård. Bild: Yle/Malin Valtonen Maria Turtschaninoff,författare,Karis,Västnyland,Raseborg
Det här är den första boken i en väldigt ovanlig fantasytrilogi, fullspäckad med feminism, ett inre mörker och intellektuella frågor.― Tidningen Daily Mail

Ändring kl.14.25: Rubriken har ändrats från "Engelskt filmbolag köpte filmrättigheter för Turtschaninoffs Maresi" till "Engelskt filmbolag köpte filmoptionen för Turtschaninoffs Maresi".
Ändring kl. 19.10: "engelskt" och "England" korrigerat till "brittiskt" och "Storbritannien".