Hoppa till huvudinnehåll

Den nya bloggtrenden: Att skryta om sig själv

Den finlandssvenska bloggaren Ida-Marie Jungell
Ida-Marie Jungell säger att bloggandet fortfarande är stort i Svenskfinland. Den finlandssvenska bloggaren Ida-Marie Jungell Bild: Yle/Kalle Ranta finlandssvenska bloggare

Snart är det dags för Galan 2016, men hur mår bloggen i dag och är det okej att fiska efter en nominering? Vi snackar med en av arrangörerna, Ida-Marie Jungell.

- Bloggen lever fortfarande i Svenskfinland. Det var en boom för några år sedan men många har fortsatt blogga och det dyker fortfarande upp nya bloggar, säger Ida-Marie Jungell.

Ida-Marie har bloggat i många år och driver nu också ett bloggrelaterat företag tillsammans med Maria Frände. Det är de två som står bakom bloggalan som ordnades för första gången år 2015. Trots att sociala medier i många fall ersatt bloggen mår den alltså fortfarande bra i Svenskfinland, men sättet vi läser och följer med bloggar har förändrats.

- Det är kanske inte lika spännande som förr och man följer kanske inte bloggar på samma sätt längre. Jag minns hur det var när vi själva var tonåringar och följde med stora svenska bloggare och tyckte det var häftigt. Nu kanske man mer tittar på deras Youtube, Instagram och Periscope.

Vad får man då ut av en blogg i dag?

- Gemenskap. Åtminstone här i Svenskfinland har vi märkt att man får många nya bekanta. Svenskfinland är ganska utspritt, så man lär känna en person mycket bättre via bloggandet och man hittar nya intressen.

Ida-Marie startade upp gruppen Finlandssvenska bloggare tillsammans med Maria Frände och de träffades tack vare sina bloggar.

- Under fem års tid läste vi varandras bloggar och kommenterade varje dag, och nu är vi bästa kompisar, säger Ida-Marie.

Åsikterna är mest intressanta

En del personer bloggar för att föra en virtuell dagbok medan andra vill föra fram åsikter. Ida-Marie berättar att det finns många som kanske inte gör så mycket väsen av sig i en stor grupp men som ändå vill dela med sig.

- De inläggen tycker jag nästan är mest intressanta. Det föds en massa spännande diskussioner, både om nyheter och aktualiteter, men också om andra viktiga ämnen.

Förr fick man inte skryta om sig själv men det är bra att folk vågar göra det nu.

En del kan också göra en karriär av sin blogg och till och med leva på inkomsterna som den ger.

- Det är helt fantastiskt att du kan satsa på något som är helt ditt eget och att du kan göra något du tycker om.

Ida-Marie lever själv inte på sin blogg men satsar stenhårt på det företag hon startat upp med Maria.

- Vi har märkt att det är roligare att satsa på det just nu istället för att försöka göra bloggen stor, säger hon.

Att fiska efter nomineringar och röster

Om du verkligen vill livnära dig på din blogg krävs också synlighet. Ett sätt är att gå ut och visa upp dig på sociala medier och uppmana folk att till exempel rösta på din blogg för bloggalan. Det har många gjort under hösten.

- Jag tycker det är fint att folk gör det. Förr fick man inte skryta om sig själv men det är bra att folk vågar göra det nu.

Ida-Marie använder själv också sociala medier för att dela inlägg och videoklipp som hon gjort – men allt hon gör får inte lika mycket uppmärksamhet.

- Om jag skrivit ett inlägg om ett känsligt ämne som jag vet att jag kanske inte har något att göra med så är jag lite mer försiktig med att dela det. Jag väljer ut de situationer där jag ger mig själv synlighet.

Inspireras av USA och Sverige

Varför lyfter vi då fram oss så mycket mera nu än tidigare? Ida-Marie tror vi inspireras av USA och Sverige.

- De är så mycket före oss när det gäller sociala medier. Man ser ju bara hur det gått för svenska bloggare och Instagrammare. De är sjukt stora och det enda de gör är sociala medier. Jag tror många inspirerats av dem och tänker att kan de så kan vi. Finland är ju alltid lite efter.

Du väljer själv vad du gör på sociala medier.

Det finns ändå de som fortfarande tycker det är fult att framhäva sig själv i sociala medier.

- Förra veckan läste jag många kommentarer av personer som tyckte det var fel att folk skryter på sig själva och att de inte vill läsa om folk som vill bli nominerade. Men då måste man inte heller läsa de inläggen. Du väljer själv vad du gör på sociala medier.

Borde hylla varandra mera

Ida-Marie tycker vi kunde bjuda på oss själva ännu mer – i alla fall om vi ska ha någon chans att bli lika stora som de svenska bloggarna. Vi borde också bli mer positivt inställda till andras lycka.

- Det är jättevanligt att folk ska kritisera och vara pessimister när någon lyckats eller är glad över en positiv händelse. Folk borde dämpa negativiteten för det finns så mycket annat man kan vara sur över och kritisera, säger hon.

Galan ordnas den 19 november i Vasa. Här kan du läsa mer om den.