Hoppa till huvudinnehåll

Eetu Piiroinen: "Det är en permanent nedtrappning"

Eetu Piiroinen bröstsimmar i Vasa simhall.
Eetu Piiroinen öser på i hemmabassängen i helgen med 500 andra. Eetu Piiroinen bröstsimmar i Vasa simhall. Bild: YLE / Jukka Tyni eetu piiroinen

Trots att siktet vid veckoslutets kortbane-FM är inställt på inte mindre än fem guld, bekräftar Eetu Piiroinen för Yle Sporten att nedtrappningen är ett faktum. "Så länge jag gör det här gör jag det för fullt, men när jag väl slutar tar det slut som i en vägg" berättar Piiroinen inför hemma-FM i Vasa.

Mycket har ändrat i Eetu Piiroinens liv på ett år. Hösten 2015 var siktet inställt på OS i Rio de Janeiro och FM-tävlingarna på kortbana var ett steg på vägen, ingalunda en huvudmålsättning. När Yle Sporten träffar Piiroinen, 21, i samband med en förmiddagsträning är det i hans nya hemmahall i den nya hemstaden Vasa.

– Det var egentligen bara studieplatsen som låg bakom valet att flytta hit. Jag valde att söka hit i och med att min flickvän också studerar här, så det kändes logiskt att flytta hit. Varför inte flytta hobbyn hit också, säger Piiroinen med ett typiskt leende.

Hobby?

– För att vara riktigt ärlig så är det nog en nedtrappning som pågår. Jag har bestämt mig att så länge jag gör det här gör jag det för fullt, men när jag väl slutar så är det slut, då tar det slut som i en vägg. Det är nog en nedtrappning som kommer att hålla i sig, efter Taipei och Universiaden 2017 funderar jag sedan igen om jag jobbar vidare ett halvt år i taget eller helt enkelt lägger av, avslöjar Piiroinen.

Eetu Piiroinen i simbassängen i Vasa simhall.
Eetu Piiroinen representerar Vasa Simsällskap. Eetu Piiroinen i simbassängen i Vasa simhall. Bild: YLE/AnttiKoivukangas eetu piiroinen

"OS-missen var mitt livs största besvikelse"

Det är ingalunda ett förhastat beslut Piiroinen kommit till. Han väger sina ord noga och eftertänksamt i intervjun och reflekterar också över den motgång som fått honom att landa vid beslutet att lägga om satsningen och börja trappa ner.

– Det var mitt livs största och karriärens största besvikelse. Vi jobbade hårt i fem år för att nå OS och det blev inget av det. Man går ändå aldrig tomhänt från något, jag växte mycket både som simmare och människa under processen. Jag skulle inte byta ut en enda dag på den vägen, men det är klart att det var en besvikelse, minns Piiroinen.

Under resans lopp har Piiroinen simmat vid ungdoms-OS ochEM-tävlingar på både junior- och seniornivå. Hemma i prisskåpet har han drygt 20 FM-guld i frisim på sträckorna 200, 400, 800 och 1500 meter. Ett halvt decennium har gått på simningens villkor och både krävt ett högt pris och givit en hel del.

Eetu Piiroinen vilar på ett träningspass i Vasa simhall.
Eetu Piiroinen är född 1995. Eetu Piiroinen vilar på ett träningspass i Vasa simhall. Bild: YLE/AnttiKoivukangas eetu piiroinen,simning

Finns det då en chans att den nu aktuella nedtrappningen kunde övergå i en upptrappning och nysatsning, om förutsättningarna skulle förändras?

– Det skulle vara helt roligt att växa tio centimeter! Det skulle vara den enklaste förändringen. Det är nog i princip för mig att svara både jo och nej. Den största inbromsningen i träningen kommer via studierna, det är något jag vill prioritera och vara bra på, eftersom det kommer att styra hur resten av mitt liv formar sig och det kommer att sätta bröd vårt bord. Dessutom har jag inte ännu gjort min militärtjänstgöring. Man vet i och för sig aldrig, allting är möjligt, skrattar Piiroinen.

Eetu Piiroinen simmar ryggsim i Vasa simhall.
Ryggsimmande Eetu Piiroinen. Eetu Piiroinen simmar ryggsim i Vasa simhall. Bild: YLE/AnttiKoivukangas eetu piiroinen,simning

"Fyra guld förra gången, fem guld nu"

I den nya verklighet som Piiroinen nu verkar gäller det ändå att vara på hugget. Kring 500 aktiva samlas till kortbane-FM i vad Piiroinen beskriver som en av landets bästa tävlingsplatser för kortbanemästerskap.

– Vi har haft ett projekt utgående från att det blev fyra guld senast här i Vasa, nu är siktet inställt på fem guld. För första gången går vi in i FM utan krav på kvaltider får något större internationellt mästerskap. Samtidigt som de fem gulden är målet, går vi bara in och njuta och inte stressa över någonting.

Den lugna, avslappnade och gladlynta idrottaren Piiroinen ger intrycket av att vara väldigt tillfreds med sin tillvaro just nu. Trots att han inlett sin akademiska bana vid Handelshögskolan i Vasa först denna höst har han lärt sig otroligt mycket av åren i bassängen.

– De stora lärdomarna kom ändå från att jag klarade av att se på det hela med glimten i ögat. Jag tar inte det på blodigt allvar även om gör saker för fullt. Motiveringen fanns där och målmedvetenheten, men med glimten i ögat, säger Piiroinen och ler.

Kortbane-FM i Vasa avgörs mellan den 17-20 november.

Skip Instagram post

Läs också

Nyligen publicerat - Sport