Hoppa till huvudinnehåll

Förre ambassadören i Stockholm Viinanen får varning - personal vittnar om sexuellt ofredande

Jarmo Viinanen
Jarmo Viinanen Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa Jarmo Viinanen,ambassadörer

Utrikesministeriet har gett en skriftlig varning åt utrikesrådet, den tidigare Stockholmsambassadören Jarmo Viinanen. UM anser i sitt beslut att Viinanen inte har uppträtt på det sätt som hans ställning och hans uppdrag som ambassadör, utrikesråd och ambassadchef förutsätter.

UM säger att Viinanen har agerat i strid med sin tjänsteplikt som chef för Finlands ambassad i Stockholm.

Beslutet har fattats på basis av skriftliga redogörelser om det inträffade av personer som har arbetat vid ambassaden, heter det i ett pressmeddelande.

Granskningen som gjordes i våras handlade om arbetshälsan och ledarskapet vid ambassaden.

Viinanen har gett ett skriftligt svar till den interna granskningen och han har också fått uttala sig muntligen. Han förnekar att han brutit mot sin tjänsteplikt.

Jarmo Viinanen har rätt att överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen.

Vad beskylls Viinanen för?

I UM:s varning ingår två kvinnliga ambassadanställdas (Y och X) berättelser om hur Jarmo Viinanen betett sig mot just dem.

Y beskriver att ambassadören ofta ville kramas utan orsak, och han ville inte släppa greppet. Han gav kindpussar, och fäste blicken på mina bröst. Han föreslog att vi skulle göra något oanständigt, berättar alltså personen Y.

X har liknande erfarenheter. Hon talar också om kramar och oanständiga och chauvinistiska kommentarer från ambassadörens sida. Han tyckte att vi skulle träffas efter arbetstidens slut, säger X.

Det här upphörde inte trots tillsägning, säger X.

Finlands ambassad i Stockholm.
Finlands ambassad i Stockholm Finlands ambassad i Stockholm. Bild: CC / ArildV Finlands ambassad i Stockholm,Stockholm,beskickningar

Lång härva

Ambassadör Jarmo Viinanen kallades hem i augusti. Hemkallandet föregicks av avslöjanden om en spritlangningshärva vid ambassaden i Stockholm. Anställda med diplomaträttigheter hade köpt in skattefri sprit och skattefria cigarretter till kolleger som saknade dessa rättigheter.

Då Viinanen tillträdde vid Stockholmsambassaden satte han stopp för den här hanteringen, och han säger själv att han svartmålats av sin personal i Stockholm på grund av det här.

Viinanen kvar vid UM - Anttonen ny ambassadör

Viinanen lämnade sin stationeringsort den 19 september i år, med försnabbad tidtabell eftersom hans chef, utrikesminister Timo Soini (Sannf) ansåg att Viinanens förmåga att verka som ambassadör hade försämrats.

Jarmo Viinanen arbetar nu som ledande sakkunnig på UM:s enhet för vapenkontroll i Helsingfors.

Förra veckan blev det klar att understatssekreterare Matti Anttonen blir Finlands nya ambassadör i Sverige.

Matti Anttonen har en lång diplomatisk karriär bakom sig. Han var bland annat ambassadör i Moskva under åren 2008 till 2012. Han tillträder vid årsskiftet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes