Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp oss att få syn på vem som läser poesi nuförtiden

Barn leker med poesibok på soffa. Tvådelad bild. Barn kryper från bok.
Poesi för barn är något som blivit allt populärare. Barn leker med poesibok på soffa. Tvådelad bild. Barn kryper från bok. Bild: Eva Pursiainen/Yle lyrik

Poesi är idag inte endast tryckta bokstäver mellan två pärmar, utan kanske också en sångtext, ett scenframträdande eller en statusuppdatering. I en serie om poesins många former idag vill Svenska Yle få syn på hur poesi finns med i allas våra liv - om den alls gör det. Era upplevelser kommer att bli en viktig del av den serien.

Den finlandssvenska lyriken är anrik. Den är uppskattad, en del av den finlandssvenska identiteten. Den har en smickrande cv. Skulle anställas direkt. Edith Södergran skrev för mer än 100 år sedan, men är en stjärna ännu idag. I livets avgörande skeden, som vid en begravning, kanske man hittar tröst i en dikt av Lars Huldén eller Claes Andersson. I somras ansågs Matilda Södergran vara en av de viktigaste svenskspråkiga poeterna i vår tid. Å andra sidan säljer den inte så mycket.

I år tilldelades Bob Dylan Nobelpriset i litteratur och då poeten Leonard Cohen dog så uppmärksammades det världen över.

Böcker på busshållplats och slaskigt väder.
Böcker på busshållplats och slaskigt väder. Bild: Eva Pursiainen/Yle lyrik

Nu ber vi om hjälp av just dig:

Poesienkät

De svar vi får in använder vi för en artikel i en serie om poesin idag, om dem som skriver den, om dem som läser och inte läser den. I serien kommer vi att presentera framgångsrika samtida lyriker, hiphopartisten som skrev sig ur sitt livshelvete och följa med på diktreportage till skolor i Vasa och Helsingfors. Den serien startar på svenska.yle.fi på tisdag 20.11.

Passa också på att tipsa om din favoritpoesi i kommentarsfältet. Varför är just den textraden så bra?

Läser Bosse Hellstens Eldorado på toalett
Bosse Hellstens Eldorado fungerar bra på toaletten Läser Bosse Hellstens Eldorado på toalett Bild: Sebastian Bergholm/Yle lyrik