Hoppa till huvudinnehåll

Lång bolåneränta - dyrköpt trygghet?

En person bläddrar i bostadspapper
En person bläddrar i bostadspapper Bild: Yle låneränta

Finländarna har aldrig varit speciellt intresserade av att låsa sina bolån till såkallade långa eller fasta räntor. Men det vill OP-banken ändra på, och lockar nu ägarkunder att slå fast sin ränta för 25 år framöver.

Erbjudandet innebär alltså att räntan är stabil under hela återbetalningstiden, i det här fallet under tre procent om kunden är pålitlig, lovar banken själv.

Förklaringen till det lama intresset bland kunderna hittills kan delvis ligga i historien.

Ända sedan 1986 då marknadsräntorna infördes i Finland har det "lönat" sej att binda sej till korta räntor på 3, 6 eller 12-månader i stället för lång 10-års ränta.

Bäst att vara kort när räntorna sjunker

Nedan ses hur den såkallade Heliborräntan, som efterträddes av euribor, nådde sin pik i början av nittiotalet för att aldrig mer återvända. Många som då hade tagit lång ränta kommer ihåg hur man satt fast med dyra lån när marknadsräntorna sjönk.

Heliborräntans utveckling på 90-talet
Heliborräntans utveckling på 90-talet Bild: Yle Helibor,Grafik

Men hur ska man tänka nu när marknadsräntorna är negativa - och lånekostnaderna i praktiken inte kan sjunka mer?

Den som slår fast sitt lån på så lång sikt som 25 år väntar sej att räntenivån stiger förr eller senare - och det säger ju sunda förnuftet att så måste ske.

Eller måste det?

20 år av nollräntemiljö?

Den långsiktiga prognosen just nu bland de ekonomer som försöker se de stora dragen är att vi inte ser stigande räntor på länge. Till exempel chefen för Englands bank, Mark Carney, talar om en "lågräntefälla" som kan vara i över tjugo år. Det här kan tillfälliga amerikanska presidenter inte påverka så mycket.

Mark Carney blir Bank of Englands nya chef
Bank of Englands Mark Carney: låg inflation, låga räntor i tiotals år Mark Carney blir Bank of Englands nya chef Bild: Georgios Kefalas / EPA bank of england

I bakgrunden spökar strukturella förändringar. En av dem är lägre födelsetal runt jorden utanför Afrika. I takt med att en större del av befolkningen är äldre, minskar efterfrågan på lån vilket gör dem billigare.

Här ses en talande världskarta från USA:s befolkningsregistercentral.

Bra deal för banken

Om den här visionen stämmer börjar 25-årsräntorna se ut som en helt bra affär för banken.

I en värld med låg tillväxt, låg inflation och låga räntor är en 2,5-3 procents säker avkastning ganska mycket.

Dessutom ser det ut som om OP-banken får prissätta marginalerna utan konkurrens.

De andra bankerna passar OP:s öppning

Varken Aktia, Nordea eller Danske Bank tänker börja erbjuda lika långa räntor. Alla tre talar om att "livscykeln" går i 7-10 års vågor. Med de mellanrummen antas människans liv förändras till den grad att hon får omorganisera sitt bostadslån (tillökning i familjen, skilsmässor, arv och så vidare).

Alla tre säger att intresset för 10-års räntor är mycket lågt bland kunderna, och det verkar som om ingen tror att OP lockar speciellt många långräntekunder den närmaste framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi