Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby kan tänka sig privat aktör för att bevara hvc

hälsovårdscentralen i Virkby
Arkivbild. hälsovårdscentralen i Virkby Bild: Yle/Maria Wasström hälsovårdscentral

Nykarleby rustar sin hälsovårdscentral inför framtiden. Hvc ska bevaras säger stadsdirektör Gösta Willman. Skulle det knipa så är man inte främmande för en privat aktör.

På fredagen invigs den renoverade hvc bäddavdelningen i Nykarleby och under 2017 kommer tandläkar- och läkar mottagningarna samt rådgivningens utrymmen att renoveras.

Om social- och hälsovårdsreformen skulle innebära lapp på luckan för hvc i Nykarleby så är man inte främmande för att ta in privata vårdbolag säger Willman.

- Vi ska ha kvar vårt hvc och vi är rätt så övertygade om att landskapet kommer att vara av samma åsikt. Och skulle landskapet inte tycka det så ser säkert någon privat aktör det som naturligt att ta över verksamheten, säger Willman.

gösta willman
Gösta Willman. gösta willman Bild: Yle/Henrik Leppälä stadsdirektör,Nykarleby

Hvc rankas högt

Willman säger att Nykarlebyborna är mycket nöjda med sitt hvc.

- Hvc rankas alltid högst här. Och den som driver hvc efter den nya världen 2019 får säkert nästan 100 procent kunduppslutning. Man vill få sin primärhälsovård här på ort och ställe, säger Willman.

Hvc:s framtid ska åtminstone inte falla på fastigheternas skick säger Willman som motivering till att man nu ytterligare satsar på mottagningslokaliteterna.

Men ni ville inte vara delaktiga i en privatisering av vården inom social- och hälsovårdsverket. Varför är ni positiva till en privat aktör i Nykarleby?

- I det här oklara läget är det riskabelt att binda sig till en vårdaktör för en så lång tid som 10 år. Vi går in för landskapslösningen. Skulle landskapet sen se att hvc:s verksamhet inte ska fortsätta, då söker vi en privat aktör beroende på vad valfriheten kommer att innebära, säger Willman.

Litar ni inte på ett samarbete med social- och hälsovårdsverket? Har ni varit missnöjda.

- Det kommer inte att finnas något verk i framtiden, det är kommunerna och landskapet. Och kommunerna kommer inte att ha något att göra med att producera social- och hälsovårdstjänster. Jag kan inte säga att vi varit missnöjda. Det har varit dyrt, men det hade det ändå varit. Kanske lite dyrare för oss som en del av social- och hälsovårdsverket, säger Willman.

Willman säger att man i Nykarleby har ett av landets bästa landsbygds hälsovårdscentraler, med fyra till fem läkare och korta köer. I Nykarleby vill man hålla samma nivå även efter landskapsreformen.

Frågetecken kring helgjouren

Helgjouren i Nykarleby drogs in i samband med renoveringen av bäddavdelningen. I Samband med nyöppningen skulle man ta ställning till om det blir någon helgjour i framtiden, vilket man inte ännu gjort. Willman säger att helgjouren nu ska utvärderas.

- Jag tror inte att helgjourerna kommer tillbaka på annat sätt än att vi har en pensionerad läkare som har bakjour dygnet runt under helgerna. Så vi har en viss back- up. Men det är ett politiskt beslut, säger Willman.

Men att hvc ska bevaras, med eller utan helgjour, det råder det ingen tvivel om anser Gösta Willman.

- Får vi behålla ett superbra hvc som är öppet vardagar mellan klockan 8 och 16 så är jag nöjd för min egen del, men vad slutresultatet blir ska jag låta vara osagt, säger Gösta Willman.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten