Hoppa till huvudinnehåll

Storbanken gav jobb åt kinesiska elitens barn för att få Kina-kontrakt

Namnskylt för JP Morgan Chase i New York.
Namnskylt för JP Morgan Chase i New York. Bild: EPA/JUSTIN LANE JPMorgan Chase,banker,USA

USA:s största bank JP MorganChase tvingas betala över 260 miljoner dollar i böter för att banken gett jobb åt kinesiska ledares barn i hopp om att få lukrativa affärskontrakt med Kina.

Banken har granskats i tre år av de amerikanska myndigheterna för brott mot amerikanska korruptionslagar.

Enligt den amerikanska finansinspektionen SEC höll JP Morgan i åratal på med ett systematiskt mutprogram genom att anställa inflytelserika kinesiska tjänstemäns barn. De anställda var vanligen inte kvalificerade för jobbet.

Programmet kallades internt ”Söner och döttrar” på JP Morgan.

- Det så kallade Söner och döttrar-programmet var ingenting annat än mutor under ett annat namn, säger avdelningschefen Leslie Caldwell vid det amerikanska justitieministeriet.

Mutprogrammet följdes upp med tabeller över hur anställningarna gav utdelning i affärskontrakt.

Enligt SEC var det frågan om cirka 100 anställningar under en period på sju år. Det gav utdelning i kontrakt för mer än 100 miljoner dollar.

Banken måste nu betala 264 miljoner dollar i böter för arrangemanget.

JP Morgan säger i en kommentar att Söner och döttrar-programmet avslutades 2013 och att banken förbättrat sin anställningspraxis sedan dess.

Bankens vd Jamie Dimon har varit med i spekulationerna kring vem som ska bli finansminister i president Donald Trumps regering.

Koncernen JP Morgan Chase & Co. är ett av de ledande finansinstituten i världen och har uppstått genom fusion av bland annat bankerna Chase Manhattan Bank och J.P. Morgan & Co.