Hoppa till huvudinnehåll

Sydvästra Finland kan behöva 15 000 nya industriarbetare inom fem år

Mercedesbilar tillverkas i Nystad
Bilfabriken i Nystad meddelade nyligen att man rekryterar över tusen personer. Mercedesbilar tillverkas i Nystad Bild: Yle/Jesper Alm mercedesbilar

Närings-, trafik- och miljöcentralens beräkningar visar att det inom fem år kommer att behövas 15 000 nya industriarbetare i Egentliga Finland. Det säger NTM-centralens överdirektör Kimmo Puolitaival.

- Det betyder att vi fyller den svacka som uppstod i samband med den globala lågkonjunkturen som inleddes 2009, säger Puolitaival. Situationen är väldigt positiv och vändningen skedde redan i början av 2016, vilket betyder att vi nu står inför ett accelererande behov av arbetskraft.

Landskapet står inför nya utmaningar

I slutet av september var 12,4 procent av den arbetsföra befolkningen arbetslös i Egentliga Finland visar siffror från arbets- och näringsbyrån.

kimmo puolitaival
Överdirektör Kimmo Puolitaival medger att det också nu finns utmaningar, men att rekryteringar är goda nyheter för hela landet. kimmo puolitaival Bild: Yle/Johanna Ventus Närings-, trafik- och miljöcentralen,ntm-centralen i egentliga finland

Nu har två stora industriföretag på kort tid meddelat om nyrekryteringar, vilket betyder att landskapet snart kan vara i en motsatt situation med arbetskraftsbrist som följd.

Trots att många fått sparken under lågkonjunkturen, så har många också skolat om sig och jobbar nu inom helt andra branscher. Därför kan det åtminstone på kort sikt bli utmanande att hitta all den personal som nu kommer att behövas.

- Vi kommer att behöva hela landets hjälp för att hjälpa till med den positiva utmaning vi står inför, säger Puolitaival. Dessutom kommer vi att aktivera yrkesutbildningsorganisationer från allt mellan andra stadiet och högskolenivå.

Stort behov av utbildad personal

På lång sikt tror Puolitaival att landskapet nog kommer att lyckas hitta alla de svetsare, plåtslagare, elektriker, ingenjörer och diplomingenjörer verkstadsindustrin har behov av de kommande åren.

- Jag ser det som så att vi har en positiv utmaning på gång inom sydvästra Finland för tillfället, säger Puolitaival. Vi har mött ganska många negativa utmaningar hittills under den här lågkonjunkturen, så vi kommer inte att måla pessimism nu utan optimism.

Puolitaival ser redan att intresset för den här branschen igen har börjat öka, och han hoppas att allt fler ungdomar skulle se möjligheterna och inte bara problemen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland