Hoppa till huvudinnehåll

IS tänker strida om Mosul ”till sista man”

Expressen-journalisten magda Gad besöker Mosul
Tiotusentals människor har flytt Mosul-regionen sedan operationen för att återta staden började. Flyktingarna blir fler för varje område som befrias men trots att strider rasar precis intill dem vill många inte lämna sina hem, säger Magda Gad i Mosul. Expressen-journalisten magda Gad besöker Mosul Bild: Magda Gad/ Expressen madga gad,Expressen

En månad efter att offensiven för att återta Mosul inleddes stöter irakiska styrkor på hårt motstånd från IS krypskyttar och självmordsbombare inne i staden. IS motangrepp verkar kräva lika många offer bland soldater och civila, säger Expressen-journalisten Magda Gad på plats vid frontlinjen i östra Mosul till Yle Nyheter.

Yle Nyheter når Magda Gad per telefon då hon befinner sig nära striderna i ett nyligen befriat bostadsområde i östra Mosul.


– Just nu står jag i ett område som delvis befriades igår, men längre ner längs med den här gatan är IS fortfarande kvar. Det hörs hela tiden skottlossning och det landade precis en granat här. Det pågår strider mellan IS och irakiska specialstyrkor längre ner längs gatan, säger Magda Gad som har följt offensiven mot IS i Mosul.

En månad efter att offensiven började har striderna nått in i själva staden och konsekvenserna för de civila har blivit allt värre.

– Jag står med en barnfamilj som befinner sig precis mellan de Irakiska styrkorna och IS. Deras hus blev sönderbombat under striderna igår. Dom säger att igår var barnen väldigt rädda då det var mycket granatbeskjutning och en flygbomb landade precis utanför deras hus och senare sprängdes en bilbomb också utanför deras hus som nu är helt förstört, säger Gad.

Många stannar trots striderna


Tiotusentals människor har flytt Mosul och flyktingarna blir allt fler då nya områden befrias av armén.

Trots att strider fortfarande rasar i området säger Gad att många familjer också har bestämt sig för att stanna i Mosul, bland dem den familj Gad talade med precis innan Yle Nyheter talade med henne.

Igår när det kom in en man till fältsjukhuset som hade skadats av en tryckvåg från en bilbomb och behövde syrgas så hade de inget att ge honom. Det berör mig oerhört att världen inte ens kan få hit lite syrgas.― Magda Gad, journalist

– Det är jättemånga människor som flyr men den här familjen säger att de inte har någon möjlighet att fly. De tänker stanna.
Magda Gad i Mosul
magda Gad raporterar för den svenska kvällstidningen Expressen i Mosul. Magda Gad i Mosul Bild: Magda Gad/ Expressen Magda Gad,Expressen,Mosul

– Jag talade med en pojke i familjen, 11 år gamla Younes, som var helt avtrubbad. Det låg lik, dödade IS-krigare, runt deras hus och jag frågade hur det känns. Han sade bara att han inte bryr sig. När det sen hördes skottlossning och jag frågade om det sade han bara att det är normalt, säger Gad.

Striderna skördar liv bland soldater och civila

Telefonsamtalet bryts plötsligt. När Yle Nyheter får tag på Gad igen befinner hon sig på ett fältsjukhus i närheten som drivs av frivilliga från Slovakien.

En granat hade slagit ner nära den plats där Gad befann sig.

– Det är en granat som IS avfyrade som har slagit ner i bostadsområdet. Det är tre män som har dödats och en till som troligen håller på att dö och ett barn, tre kvinnor och en man som är skadade. Alla är civila, säger Gad.

Den slovakiska frivilligorganisationen är bland de enda som erbjuder vård i östra Mosul och de är helt överbelastade, säger Gad, som under samtalet ser hur vårdarna försöker hjälpa en allvarligt skadad man.

– Det är precis vad jag ser framför mig just nu. Han är väldigt kall och de har täckt honom med folie för att försöka hålla honom varm. Han har fått granatsplitter i ryggen och de har satt dropp i hans arm. Men han har förlorat medvetandet och samtidigt kommer det in andra skadade så vårdarna måste prioritera vem de ska hjälpa och vem de kan rädda, säger Gad.

Någon annan internationell hjälp än den som den lilla slovakiska frivilliggruppen erbjuder har Gad inte sett för de civila i Mosul.


– Det som berör mig mest är att omvärlden inte är här och gör mer. Den enda organisationen som är här är från ett litet östeuropeiskt land. Ingen annan organisation har jag sett vid fronten.

– Igår när det kom in en man till fältsjukhuset som hade skadats av en tryckvåg från en bilbomb och behövde syrgas så hade de inget att ge honom. Det berör mig oerhört att världen inte ens kan få hit lite syrgas, säger Gad.

Hårt motstånd

Då styrkorna som skulle återta Mosul började sin offensiv gick det snabbt.

Striderna ute i öknen och i byarna var ändå helt annorlunda än striderna inne i den tätt bebyggda staden.

Striderna förs nu gata till gata och hus för hus mitt bland de åtminstone 600 000 civila som tros vara kvar inne i centrala Mosul.

IS gömmer sig effektivt i tunnlar och kan plötsligt angripa i områden som redan verkade lugna.

Invånarna här säger att IS inte bryr sig om något, inte om barn, inte om någon annans liv och inte ens om sina egna liv.― Magda

– Det går långsamt för de irakiska styrkorna. De sade till exempel igår att de hade tagit ett bostadsområde här i närheten men när vi var där pågick det fortfarande strider. Men de har tagit flera stadsdelar och fortsätter framåt.

– Förlusterna är väl ungefär lika stora på båda sidorna när de gäller dem som strider. Men det dör lika många civila. Här på fältsjukhuset kommer det in ungefär lika många civila och soldater som är dödade och skadade, säger Gad.

”Deras mål är att dö i strid”

En förklaring till att så många civila nu kommer till skada är att IS-krigarna har anammat en taktik som går ut på att försätta civila i fara.

– De gömmer sig bland civila, går in i hem och står och skjuter bland kvinnor och barn mot dom irakiska styrkorna. De använder också bilbomber. De fyller bilarna med sprängämnen och har en självmordsbombare med ett bombbälte på sig som kör den. Bilarna körs rakt in bland de irakiska styrkorna och om bilbomben inte utlöses på grund av något fel så utlöser självmordsbombaren sitt bombbälte, säger Gad.

IS har också tagit till andra metoder som verkar sikta på att göra kostnaden i civila liv så hög som möjligt.

– Det finns en stad 30 kilometer söder om Mosul som heter Hammam al-Alil. Före staden befriades sägs det att IS förde 25 000 invånare till Mosuls flygplats för att använda dem som mänskliga sköldar, säger Gad.

IS har också börjat tvångsrekrytera både vuxna och barn för att tvinga dem att delta i striderna.

– Det är många som blir tvångsrekryterade. IS säger att om ni inte strider dödar vi era familjer. De har också hängt upp lappar i Mosul där de kräver att varje familj måste överlämna en pojke till IS, säger Gad.

– Invånarna här säger att IS inte bryr sig om något, inte om barn, inte om någon annans liv och inte ens om sina egna liv. En man jag talade med som kom in till fältsjukhuset med sin 15 år gamla dotter som hade skadats sade att IS mål är bara att dö.

– Jag frågade varför de då inte bara dödar sig själv och han svarade att deras mål är att dö i strid. De tänker inte ge sig. De strider till sista man, säger Gad.